Žobrácke langoše – najlacnejší a najlepší recept

Aj vy milujete langoše? Zo stánku sú tie najlepšie! Na vrch cesnak, kečup, tatárska omáčka a ešte nastrúhaný tvrdý syr.

Každá gazdinka má na langoše iný recept, ale verte, že tento je ten najlepší a zároveň aj ten najlacnejší. Nebudete potrebovať žiadne mlieko, žiadny cukor na kvások, postačí voda, droždie, trocha soli a to je všetko. Tak pusťme sa do prípravy tých najlepších langošov.

 

 Na prípravu budeme potrebovať:

1 kg hladkej múky,
10 g sušeného droždia (môžete použiť aj čerstvé, cca 25 g),
štipka soli,
500 ml teplej vody,
olej na vyprážanie,
cesnak na potretie,
kečup a tatárska omáčka na ochutenie,
tvrdý nastrúhaný syr na ochutenie.

POSTUP:

1.
Múku preosejeme do veľkej misky, do stredu urobíme dierku, nasypeme sušené droždie alebo rozmrvíme čerstvé, pridáme soľ a pomaly prilievame teplú vodu. Mixérom s hnetiacimi hákmi vypracujeme hladké cesto. Cesto je správne vymiesené vtedy, keď sa nelepí na steny misky.

2.
Cesto zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

3.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a nakrájame ho na rovnaké kúsky, ktoré necháme kysnúť ešte cca 15 minút.

4.
Olej poriadne rozohrejeme v hlbokej panvici a z guličky cesta rukami vypracujeme langoš (cesto nevaľkáme, pracujeme rukami!). Smažíme z oboch strán do zlata. Oleja musí byť dostatok, aby langoš plával.

5.
Do pohára nalejeme 500 ml prevarenej vody, pridáme pretlačený cesnak a premiešame.

6.
Langoš vyberieme z oleja a hneď ho potierame cesnakovou vodou a môžete ešte osoliť, podľa chuti. Môžete ho potrieť kečupom, tatárskou omáčkou, kyslou smotanou a posypať syrom. Každému čo chutí 🙂

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

Zdroj: Recepty Akeber

You Might Also Like