Žerbo rezy a krupicový krémeš, dva obľúbené koláče v jednom recepte! Tak výborné, že už nič nemusíte pridávať

Predvčerom som upiekla žerbo a medový krémeš. Dnes sú akurát na krájanie, podarili sa mi naozaj výborne.

 

Žerbo rezy:

Prísady:

  • 40 dkg hladkej múky
  • 20 dkg masti
  • 1 pl práškového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ droždia
  • ½ dl mlieka
  • 1 vajíčko
  • 2 žĺtka
  • 3 pl kyslej smotany

Plnka:

  • 40 dkg mletých orechov
  • 3 pl cukru
  • ½ kg lekváru
  • 20 dkg čokolády na varenie + 5 dkg masla

Príprava:

Droždie necháme napučať v mlieku, ostatné suroviny zmiešame a pridáme droždie.

Cesto rozdelíme na 4 časti.

Papier na pečenie odrežem na veľkosť plechu (2ks).

Na jeden položím upečený plát a vložím na plech. Potriem marhuľovým lekvárom a posypem orechmi ktoré som zmiešala s cukrom. Pomocou druhého papiera prenesiem ďalší plát a položím na orechovú plnku. Potriem lekvárom a posypem sladkými orechmi. Takto to opakujem kým nepoložím posledný plát cesta. Vidličkou popichám posledné cesto a upečiem na 170°C.

Po vychladnutí polejem čokoládovou polevou.

Pre začiatočníkov bude najťažšie vyvaľkať správny tvar ale ostatné je ľahké. Začiatočníkom prajem úspešné pečenie!

Krupicový krémeš:

Prísady:

  • 25 dkg medu
  • 25 dkg cukru
  • 1 dl oleja
  • 1 dl mlieka
  • citrónová šťava
  • 1 čl sódy bikarbony
  • 80-90 dkg hladkej múky
  • 2 vajíčka

Pripravíme si 4 pláty cesta nasledovne: Med, mlieko, cukor a olej povaríme kým nezhnedne, potom pridáme citrónovú šťavu a sódu bikarbónu. Premiešame a odstavíme vychladnúť asi 10 minút a pridáme múku a vajíčka. Nevadí ak je cesto ešte teplé, bude sa dať ľahšie vaľkať.

Krém:

  • 1 l mlieka
  • 2 van. pudingy
  • 4 pl krupice
  • 25 dkg cukru

Zo surovín uvaríme hustý puding a po vychladnutí primiešame 25 dkg Ramy. Naplníme hotové korpusy, do stredu natrieme kyslejší lekvár a vrch posypeme práškovým cukrom.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj: Mihályné Kovács!

You Might Also Like