Závitky s vlašskými orieškami a čokoládou (Fotopostup)

Závitky s vlašskými orieškami a čokoládou zvládne pripraviť každý. Vynikajúce kysnuté cesto. Po upečení vám garantujem, že na stole vydržia maximálne 15 minút.

Budeme potrebovať:

Cesto:

800 g – hladká múka
1 ks – vajíčko
1 ks – žĺtok
60 g – maslo alebo margarín
4 lyžice – kr. cukor
1 lyžička – soľ

Kvások:

1 kocka – droždie
400 ml – biely jogurt
2 lyžičky – kr. cukor
1 lyžica – hladká múka

Plnka:

450 g – rozpustená čokoláda alebo nutella
150 g – mleté oriešky

Ďalej budeme potrebovať:

60 g – rozpustené maslo na potretie
práškový cukor na posypanie
olej na vymastenie plechu

Postup:

1.

Biely jogurt zahrejeme, aby bol vlažný. Do jogurtu rozdrobíme droždie, pridáme 2 čajové lyžičky cukru a posypeme ho jednou lyžicou múky. Necháme vzísť kvások.

2.

Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme 4 lyžice kr. cukru, soľ, rozpustené maslo, vajíčko, žĺtok a premiešame. Pridáme kvások a spracujeme guličku, ktorá sa nebude lepiť na steny misky.

3.

V čistej miske ho potrieme olejom a necháme kysnúť zakryté fóliou alebo kuchynskou bavlnenou utierkou na teplom mieste.

4.

Keď cesto narástlo, na pomúčenej pracovnej doske ho spracujeme do obdĺžnika, rozvaľkáme na tenký plát – cca 1 cm hrubý.

5.

Cesto potrieme rozpustenou čokoládou alebo nutellou, posypeme mletými orieškami a nakrájame najprv na prúžky a potom na štvorčeky. Z cesta vyšlo cca 20 štvorčekov.

6.

Pripravíme si plech, ktorý vymastíme olejom a každý štvorček zrolujeme. Uložíme na plech tesne k sebe. Vrch potrieme rozpusteným maslom alebo margarínom a necháme ich chvíľu kysnúť v plechu.

7.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista. Po upečení plech vyberieme a necháme závitky vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom a podávame.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: Kuvajmo-blogovski

You Might Also Like