Zapekané zemiaky na ruský spôsob: Keď raz ochutnáte toto jedlo, nebudete veriť, že sa v ňom nenachádza žiadne mäso!

Ak máte rady rýchle recepty, ktorých príprava nezaberie veľa času, ste na správnej adrese. Skvelé a chrumkavé zapekané zemiaky s cuketou a slaninou si obľúbite ihneď. Zelená cuketa totiž obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až ku jadrám buniek, čím ovplyvňuje vaše celkové zdravie a dodáva vám energiu. Stačiť vám bude len zopár surovín a prípravu zvládne hádam každý. Všetko v jednom pekáči už len šupnete do rúry a obed sa pripravuje akoby sám. Nasledujúci recept vám ukáže ako na to.

 

Budeme potrebovať:

500 g nových zemiakov

200 g slaniny

1 až 2 cukety

3 až 4 strúčiky cesnaku

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

čerstvá petržlenová vňať (podľa chuti)

soľ (podľa chuti)

čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

Najprv si cuketu dôkladne umyte a bez toho, aby ste ju ošúpali ju nakrájajte na približne rovnaké kolieska o hrúbke asi pol centimetra. Cuketu vložte do misy a mierne osoľte a následne zamiešajte. Nechajte postáť asi 20 minút, aby soľ vytiahla z cukety prebytočnú vodu, ktorá by výsledný pokrm zbytočne rozmočila.

Zatiaľ si umyte nové zemiaky a tiež ich nešúpte, rovnako  ako cuketu. Nakrájajte ich na kolieska, ktoré sú hrubé asi 3 mm. Vložte ich do väčšej misky.

Potom si nakrájajte slaninu na tenšie plátky. Následne si pripravte pekáč alebo zapekaciu misu a vymastite ju slnečnicovým olejom.

Teraz rukami vytlačte z cukety prebytočnú šťavu a cuketu naukladajte na dno zapekacej misy.

Ošúpte si cesnak a nakrájajte ho na tenučké plátky. Rozložte ho na cuketu ako druhú vrstvu.

Treťou vrstvou budú plátky slaniny, ktoré následne prikryjeme zemiakovými kolieskami. Zemiaky osolíme a okoreníme podľa chuti a dáme piecť prikryté alobalom do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme približne 20 až 25 minút. Po uplynutí tohto času alobal odstránime a pečieme znova 20 minút, aby sa zemiaky krásne zapiekli.

Po upečení môžeme servírovať a v závere ich posypeme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Prajeme vám dobrú chuť!

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

zdroj:  sovkusom.ru

You Might Also Like