Zapekané zemiaky na ruský spôsob: Keď raz ochutnáte toto jedlo, nebudete veriť, že sa v ňom nenachádza žiadne mäso!

Ak máte rady rýchle recepty, ktorých príprava nezaberie veľa času, ste na správnej adrese. Skvelé a chrumkavé zapekané zemiaky s cuketou a slaninou si obľúbite ihneď. Zelená cuketa totiž obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až ku jadrám buniek, čím ovplyvňuje vaše celkové zdravie a dodáva vám energiu. Stačiť vám bude len zopár surovín a prípravu zvládne hádam každý. Všetko v jednom pekáči už len šupnete do rúry a obed sa pripravuje akoby sám. Nasledujúci recept vám ukáže ako na to.

 

Budeme potrebovať:

500 g nových zemiakov

200 g slaniny

1 až 2 cukety

3 až 4 strúčiky cesnaku

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

čerstvá petržlenová vňať (podľa chuti)

soľ (podľa chuti)

čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

Najprv si cuketu dôkladne umyte a bez toho, aby ste ju ošúpali ju nakrájajte na približne rovnaké kolieska o hrúbke asi pol centimetra. Cuketu vložte do misy a mierne osoľte a následne zamiešajte. Nechajte postáť asi 20 minút, aby soľ vytiahla z cukety prebytočnú vodu, ktorá by výsledný pokrm zbytočne rozmočila.

Zatiaľ si umyte nové zemiaky a tiež ich nešúpte, rovnako  ako cuketu. Nakrájajte ich na kolieska, ktoré sú hrubé asi 3 mm. Vložte ich do väčšej misky.

Potom si nakrájajte slaninu na tenšie plátky. Následne si pripravte pekáč alebo zapekaciu misu a vymastite ju slnečnicovým olejom.

Teraz rukami vytlačte z cukety prebytočnú šťavu a cuketu naukladajte na dno zapekacej misy.

Ošúpte si cesnak a nakrájajte ho na tenučké plátky. Rozložte ho na cuketu ako druhú vrstvu.

Treťou vrstvou budú plátky slaniny, ktoré následne prikryjeme zemiakovými kolieskami. Zemiaky osolíme a okoreníme podľa chuti a dáme piecť prikryté alobalom do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme približne 20 až 25 minút. Po uplynutí tohto času alobal odstránime a pečieme znova 20 minút, aby sa zemiaky krásne zapiekli.

Po upečení môžeme servírovať a v závere ich posypeme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj:  sovkusom.ru

You Might Also Like