Zahoďte droždie a pečte jedine z kvásku. Prečo? Vaše pečivo bude kvalitnejšie, bude nadýchanejšie a príprava bude podstatne jednoduchšia. A ako na to? Pozrite sa na recept na výrobu vlastného kvásku

Ak sa trošku zaujímate o varenie a pečenie, iste ste si všimli, že poslednou dobou si pomerne veľké množstvo ľudí začalo piecť svoj vlastný domáci chlieb a ďalšie pečivo, tak ako to kedysi robievali naše babičky a prababičky. 

A ak si dáte prácu a vyhľadáte si tie najlepšie recepty, zistíte, že majú jedno spoločné – namiesto droždia používajú kvások. Ak aj vy premýšľate o tom, že by ste chceli pečenia z kvásku vyskúšať, prinášame vám recept na to, ako si váš prvý kvások ľahko vyrobiť, a tiež niekoľko informácií o tom, prečo je pečenie z kvásku oveľa lepšie a zdravšie ako z obyčajného droždia.

Pri kvásku je dôležitá jedna vec – čas. Jedna z vecí, ktorá sa nesmie, je ponáhľať. Na samotnú výrobu kvásku budete potrebovať štyri dni. Prvý deň budete potrebovať len dve základné ingrediencie, múku a teplú vodu. V sklenenej miske zmiešajte päťdesiat gramov múky a päťdesiat mililitrov teplej vody. Výsledkom by malo byť cesto, ktoré je svojou konzistenciou podobné cestu na lievance, husté a tekuté. Na záver misku prekryte potravinovú fóliou a nechajte odležať do druhého dňa. Kvások môžete nechať napríklad na kuchynskej linke, nedávajte ho ani do tepla, ani do chladu.

Nasledujúci deň kvások premiešajte a pridajte k nemu dve polievkové lyžice ražnej múky a trochu teplej vody tak, aby konzistencia cesta zostala nezmenená. Všetko opäť dôkladne premiešajte a nechajte odpočinúť do druhého dňa. Tretí deň by sa na kvásku mali začať objavovať vzduchové bublinky, ktoré sú dôkazom toho, že kvások začína pracovať. Do kvásku opäť pridajte ražnú múku a teplú vodu rovnako ako predchádzajúci deň. Štvrtý deň by mal byť kvások pripravený na pečenie. To, že je kvások pripravený, spoznáte nielen podľa bubliniek, ale tiež podľa jeho kyslej vôni. Oboje súvisí s baktériami, ktoré v kvásku vznikli a ktoré spracúvajú múku a pri tom vytvárajú oxid uhličitý. Takto vytvorený kvások umiestnite do chladničky, kde ho môžete zlaďovať približne počas dvoch týždňov s tým, že raz za štyri až päť dní by ste do neho mali opäť pridať lyžičku ražnej múky a vody.

V čom je kvások lepší ako droždie?

Dôvodov, prečo sa dnes odporúča obmedziť používanie klasického droždia a navrátiť sa späť k používaniu kvásku, je veľa. Všeobecne všetky dôvody môžeme zhrnúť do vety, že kvások je pre naše telo zdravšie a prirodzenejšie než droždie. Akým spôsobom? Vďaka baktériám mliečneho kvasenia je kvások pre náš organizmus oveľa ľahšie stráviteľnejšie než droždie. Je tak oveľa lepšie pre našu tráviacu sústavu a nemusíme sa obávať toho, že po jeho konzumácii sa budeme stretávať s najrôznejšími problémami typu nadúvanie a podobne.

Kváskom proti prekysleniu organizmu

Jedným z problémov, ktorý dnes trápi mnoho ľudí je ľudovo povedané prekyslenie organizmu, ktoré je najčastejšie spojené s takzvaným pálením záhy. Problém prekysleného organizmu úzko súvisí s naším moderným životným štýlom. Prostredie nášho tela tak, aby v ňom čo najlepšie prebiehali životne dôležité látkovej premeny, by malo byť mierne zásadité. Moderné nezdravé stravovanie ale narušuje vnútornú rovnováhu nášho organizmu, pretože toto zásadité pH znižuje a táto kyslosť a nerovnováha má následne za následok narušenie bunkovej aktivity, ktorá môže vyústiť v najrôznejšie zdravotné komplikácie, ktoré označujeme ako prekyslenie organizmu. Naša strava je totiž príliš bohatá na najrôznejšie produkty, ktoré vytvárajú v našom tele kyseliny, napríklad mäso a mäsové výrobky, mliečne výrobky či cukor.

Medzi ďalšie zdravotné výhody konzumácia kváskového pečiva patrí to, že má nízky glykemický index, po jeho konzumácii sa teda cítime dlhšie sýti, pretože hladina cukru v našej krvi nestúpne tak rýchlo, ako po konzumácii normálneho pečiva z droždia. Z tohto dôvodu je vhodný napríklad aj pre diabetikov, ale konzumovať ho môžu aj ľudia trpiaci celiakiou.

Kváskové pečivo skvele chutí aj dlho vydrží

Ďalšou nespornou výhodou je, že kvások je rýdzo prírodný, pre jeho prípravu nie sú používané žiadne umelo vyrobené ingrediencie. Klasický kváskový chlieb slzy vyrobiť iba z troch surovín, teda múky, vody a soli. Podľa vašich prianí a chuťových preferencií ho možné potom samozrejme obohatiť aj o ďalšie ingerencie, ako sú najrôznejšie semienka, napríklad slnečnicové, ľanové či tekvicové, ale tiež rôzne bylinky či korenie.

Z praktického hľadiska ženy oceňujú aj skutočnosť, že kváskový chlieb vydrží dlhšie ako bežný chlieb, bez problémov ho možno konzumovať aj týždeň. Dôvodom je kyselina mliečna, ktorá pri kvasení vzniká a ktorá chlieb prirodzene konzervuje. V neposlednom rade je kváskový chlieb v porovnaní s kvasnicovým oveľa chutnejšie. A ako sme už naznačili, kvások môžete použiť nielen na pečenie chleba, ale aj ďalšieho pečiva, ako sú rožky, žemle či žemle, ale aj na koláče, buchty i vianočka. Raz ochutnáte a už nebudete chcieť nikdy iné.

You Might Also Like