Z Turecka som si priviezla tradičný recept na šošovicovú polievku. Výdatná korenistá chuť prilákala k stolu celú rodinu!

Počuli ste už o nevestinej polievke? Ide o tradičný turecký recept, ktorého pôvod možno nájsť v legende o neveste Ezo. Toto dievča milovalo šošovicovú polievku a často si ju aj pripravovalo.

Nevedno prečo, dodnes sa v Turecku dodržiava tradícia nevesty Ezo a každá budúca nevesta v predvečer svojej svadby túto polievku varí svojim príbuzným. Bez ohľadu na to, či je legenda pravdivá, táto polievka Vás dostane svojou chuťou a výnimočnou farbou.

Čo budete potrebovať?

  • 200 g červenej šošovice
  • 2 PL bulguru
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuli
  • 4 PL slnečnicového oleja
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 celé papriky (najlepšie červenú a zelenú)
  • chilli podľa chuti
  • soľ a korenie podľa chuti
  • cca 2 litre vody

Ako na to?

Cibuľu si očistite a nakrájajte na drobno, olej a maslo dajte spolu do hrnca, aby sa rozohrial a potom do neho vhoďte nakrájanú cibuľu. Bulgur a červenú šošovicu opláchnite v studenej vode a pridajte k osmaženej cibuli. Všetko spolu opekajte v hrnci približne 2 minúty, potom pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, zalejte vodou a prikryte.

Do inej panvičky si dajte rozohriať trochu oleja. Obe papriky si nakrájajte na kocky a osmažte ich v oleji úplne do mäkka. Pridajte ich k variacej sa polievke. Polievku varte približne 30 minút, nenechajte šošovicu, aby sa úplne rozvarila. Polievku osoľte, okoreňte, pridajte citrónovú šťavu a ak máte radi pikantné jedlá, pridajte aj chilli podľa chuti. Potom ju už len rozmixujte ponorným mixérom a podávajte.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like