Vzácny recept na voňavý makový a orechovník podľa mojej babičky

Babičkin maslový závin

 

Cesto: 600 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 2 ks žĺtky, 50 g droždia, 2 dcl mlieka, 250 g masla.

Maková plnka: 300 g maku, hrozienka, 1 dcl rumu, citrónová kôra, 300g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.

Orechová plnka: 300 g mletých orechov, pomarančová kôra, 300 g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.

 

Príprava závinu:

Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtky, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo.

Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.

Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami.

Hotový závin potrieme 3 krát rozšľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like