Vynikajúci tradičný ukrajinský boršč: Recept na túto vitamínovú bombu sme dostali od ukrajinskej babičky a naozaj stojí za to

Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč proste nemôžete nemilovať . Pravdou je, že niekto túto klasiku nemá veľmi rád, ale u nás sa teší veľkej obľube. Príprava je síce komplikovanejšia a zdĺhavá, ale výsledok stojí za to. To vám potvrdia aj milovníci boršču. Keď sa spoja všetky chute dohromady, navaríte si zdravú vitamínovú „bombu“, ktorá chutí naozaj skvele.

 

Budeme potrebovať:

250 gramov hovädzieho mäsa

250 gramov bravčového mäsa (najlepšie je rameno)

250 gramov údeného mäsa (prípadne hovädzie kosť – 100 gramov)

250 gramov hlávkovej kapusty

150 gramov červenej repy

200 gramov koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)

100 gramov zemiakov

50 gramov paradajkového pretlaku

bravčová masť

pár strúčikov cesnaku

1 veľká cibuľa

1 kyslá pochúťková smotana

soľ, korenie

zoznam Bobkov

ocot

2 litre vody

postup:

Ako prvému sa budeme venovať mäsu. Všetky druhy mäsa, prípadne údené kosti umyjeme a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso vyberieme (bravčové o niečo skôr ako hovädzie), nakrájame ho na menšie kocky a vrátime späť do vývaru.

Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a nakrájame všetko nadrobno. Červenú repu si môžeme predvariť v šupke, aby nestratila krásnu fialovo-ružovú farbu. Na cibuľi a masti si krátko podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju trochou vývaru z mäsa.

Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj pokrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ.

Na masti si podusíme na kocky nakrájanú prevarenú červenú repu a pridávame postupne paradajkový pretlak a dochucujeme octom, prípadne aj cukrom. K červenej repe pridáme buď nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.

Celú zmes primiešame k vývaru.

Dochutíme, ak je treba. Podávame s kyslou pochúťkovou smotanou, pretože tá je k boršču ideálna. Pri boršči je potrebné dodržiavať jednotlivú postupnosť krokov.

Suroviny je dôležité dusiť oddelene, aby sa nám chute neskôr dobre prepojili.

Verím, že boršč milujete rovnako ako my, a že si na tomto recepte pochutnáte. Dobrú chuť.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like