Vynikajúci meltový koláč od babičky: U nás v rodine tento koláč robíme už po celé generácie.

Dnes sa s Vami podelím o recept, ktorý mám ešte od mojej prababičky. Prikladám aj recept na výborný a rýchly krém z melty.

Suroviny v recepte sú určené do okrúhlej formy s rozmermi 23 cm.

Čo budeme potrebovať:

Na piškótu:

2 celé vajcia
3/4 hrnčeka práškového cukru
130 g masla alebo Hery
2 polievkové lyžice suchej Melty
1-2 lyžičky kakaa (ja dávam od oka)
2 hrnčeky preosiatej (250 ml) hladkej múky
1/2 kypriaceho prášku do pečiva (6,5 g)
200 ml mlieka

 

Postup:

Na cesto si jednoducho ušľaháme vajcia s cukrom a zmäknutým maslom do peny. Postupne pridáme všetky sypké prísady a nakoniec do cesta slabým prúdom primiešame aj mlieko.

Vymiešame jednotné cesto.

Cesto navrstvíme na plech vyložený papierom alebo vymastený a vysypaný hrubou múkou. Pečieme asi 30-35 minút pri teplote 180 stupňov. Ak je cesto dostatočne upečené, skontrolujeme klasicky pomocou špáradla. Necháme vychladnúť.

Na tento zákusok som použila klasický maslový krém s 2 lyžičkami uvarenej melty – kocku zmäknutého masla som si našľahala s 150 g práškového cukru a dvoma lyžičkami uvarenej silnej melty – krém má špeciálnu chuť, ak nejaká melta ešte zostane, pokojne s ňou pokropte i korpus.

Vyskúšať však môžete aj výborný tvarohovo-meltový krém. Jeho príprava je úplne jednoduchá.

400 g tučného tvarohu si zmiešajte s 3 lyžicami silnej uvarenej melty (vychladnuté) a práškovým cukrom, do krému môžete tiež vmiešať aj 1 bal želatíny – každý si osladí podľa chuti.

Krém natrieme na vychladený korpus a posypeme mletými orechmi. Pod krém môžete ukryť aj kúsky konzervovaného ovocia, je to lahôdka.

Dobrú chuť!

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: radynadzlato.cz

 

 

You Might Also Like