Vynikajúci Makovo-čerešňový koláč od babičky: Keď som ho upiekla naposledy, deti sa ho nemohli nabažiť!

Tento koláč sa v našej rodine traduje už niekoľko generácií. Jeho výnimočnosť však spočíva v jednej ingrediencií, ktorá je na pohľad úplne obyčajná.

Lahodné makové cesto, ktoré sa rozpadá na jazyku v tomto prípade dopĺňa Pudingová plnka s višňami. Puding však v tomto koláči neuvidíte. Ten, kto ho bude jesť a nebude vedieť, ako sa koláč pripravoval, nebude mať o pudingu ani zdanie. Puding je presne tá neviditeľná ingrediencia, ktorá dáva koláču jeho jedinečnosť!

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 250 g maku
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 vajce
  • 450 g zaváraných čerešní

Na krém:

  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 3 SK kryštálového cukru
  • 120 ml čerešňovej šťavy z kompótu

Ako na to?

Čerešňový kompót si otvoríme a necháme ovocie odkvapkať od šťavy. Šťavu potom odložíme bokom a čerešne odkôstkujeme.

Pripravíme si cesto. Zmiešame všetky suché suroviny – mak, múku a práškový cukor, pridáme prášok do pečiva a poriadne premiešame. Postupne prilejeme olej, vajcia a mlieko, a vymiešame hladké cesto.

Pekáč si vymastíme maslom a vysypeme múkou a vylejeme do neho cesto. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 25-30 minút.

Plnku si pripravíme jednoducho. Zmiešame pudingový prášok s cukrom a čerešňovou šťavou. Dobre rozmiešame a prisypeme čerešne. Varíme približne 5 minút, kým nám zmes nezačne hustnúť a pritom čerešne drvíme, aby vznikla jednotná hmota. Čerešňový puding necháme dobre vychladnúť.

Keď máme cesto upečené, prerežeme ho vodorovne na dve časti. Spodný diel cesta potrieme čerešňovým pudingom a zakryjeme ho vrchným dielom. Koláč necháme odstáť približne 2 hodiny, aby čerešňová plnka dobre zhustla. Podávame posypané práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

 

zdroj: prosvet.cz

 

You Might Also Like