Vynikajúce maslové pagáče zo zemiakového cesta – neodolá im nikto!

Budeme potrebovať:

800 g polohrubá múka
1 ks vajce
1 lyžička soľ
50 g čerstvé droždie
100 ml slnečnicový olej
300 g varené zemiaky
250 g maslo
300 ml mlieka
1 lyžička kr. cukor
1 ks vajce pre mazanie

Postup prípravy:

Droždie si pridáme do mlieka, pridáme i kr. cukor a 1 lyžicu múky. Necháme si túto hmotu nakysnúť – pripravíme si kvások. Uvarené zemiaky si očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme múku, mäkké maslo, vajíčko, soľ, olej, pripravený kvások a spracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť cca pol hodinu.

Následne cesto rozvaľkáme a preložíme na polovicu – znovu necháme na pol hodinu nakysnúť. Opakujeme to 2x.
Keď nám cesto poslednýkrát nakysne, vykrajujeme si z neho kolieska a vrch si ozdobíme mriežkou (mriežka na zemiaky pri príprave zemiakového šalátu). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov pekne do zlata. Dobrú chuť!

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like