Vyhlásené domáce buchty podľa mojej mamičky

Hľadáte recept na tradičné domáce pečené buchty ? Vyskúšajte tento recept na výborné buchty podľa mojej mamičky.

 

Buchty s jogurtom

  • 350 g polohrubej múky
  • 300 g jogurtu
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 2 ČL cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1,5 ČL soli

Postup

  1. V miske si zmiešajte jogurt a olej do hladkej konzistencie.
  2. Múku, soľ, prášok do pečiva a cukor v jednom celku postupne prisypávajte do jogurtovej zmesi. Vymieste si cesto.
  3. Pracovnú plochu si posypte múkou a položte na ňu dôkladne vymiesené cesto.
  4. Rozdeľte ho na 8-10 rovnakých častí a vyformujte buchty. V prípade, že chcete, aby boli sladké, obaľte ich v cukre a pridajte sušené ovocie alebo vanilku podľa chuti. Ak preferujete slaný variant, pridajte do cesta semienka a bylinky.
  5. Pripravené buchty rozložte na plech s papierom na pečenie a pečte 20-25 minút pri teplote 210-220 stupňoch, kým nie sú hotové.
  6. Buchtičky by mali byť nadýchané, zlatistej farby hotové na konzumáciu!

Buchty s kefírom a maslom

  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 250 ml kefíru
  • 175 g masla izbovej teploty
  • 3/4 ČL soli
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy

Postup

  1. Preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ a sódu zmiešajte v menšej miske.
  2. Pomocou vidličky si roztlačte maslo, pridajte kefír a premiešajte, kým nedostanete jednotnú konzistenciu.
  3. Všetko spojte, vymieste si cesto a rozdeľte ho na dve časti. Pomocou hrnčeka si z polovice cesta vytvorte 6 ks buchiet. To isté urobte aj s druhou polovicou cesta.
  4. Pečte 20 minút v rúre predhriatej na 220 stupňov až dovtedy, kým nezískajú červenkasté zafarbenie.
  5. Hotové buchty môžete potrieť kefírom a posypať cukrom.

 

Kvasinkové buchty

  • 20-25 PL preosiatej hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 63 ml rastlinného oleja
  • 125 ml vody
  • 1,5 ČL sušeného droždia.
  • Cukor, soľ podľa chuti

Postup

  1. Zmiešajte si droždie s vodou a pridajte do zmesi 2 PL múky. Nechajte odstáť na teplom mieste, aby nakysla.
  2. V miske si zmiešajte mlieko, olej, pridajte kvasnicovú zmes, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte a pridávaním múky si zamieste cesto.
  3. Rozdeľte si cesto na menšie guľôčky, vytvorte z nich hrubšie placky a poukladajte na plech. Po celej šírke urobte nožom na každej z nich menší rez a nechajte odstáť 5 minút.
  4. Vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte 12-15 minút.
  5. Upečené pečivo musí byť rýchlo navlhčené studenou vodou a prikryté utierkou. Môžete ich posypať škoricou alebo cukrom, prípadne bylinkami.

Buchty s cukrom

  • 960 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 500 ml mlieka
  • 190 ml roztopeného masla
  • 55 g cukru
  • 0,5 ČL soli
  • 1 PL prášku do pečiva

Postup

  1. Zmiešajte si múku, soľ, cukor a prášok do pečiva. Uprostred si vytvorte jamku, kde vylejete maslo a všetko dôkladne premiešajte.
  2. Taktiež si vymixujte 3 vajcia s mliekom, pridajte to do zmesi s múkou a premiešajte. Zamieste si cesto.
  3. Pracovnú plochu si posypte múkou a pripravené cesto vyvaľkajte na hrúbku 2,5 cm. Pomocou formičiek alebo pohára si vytvorte buchty.
  4. Zvyšné vajíčko si vymiešajte a potrite ním buchty. Potom ich môžete posypať cukrom.
  5. V rúre predhriatej na 240 stupňov ich nechajte piecť po dobi 12-15 minút.
  6. Hotové buchty dajte vychladiť na rošte a môžete servírovať!

S takými rýchlymi a jednoduchými receptami si aj najzaneprázdnejšie gazdinky v domácnosti nájdu čas pre seba pretože to netrvá dlho. Vychutnajte si s rodinou čerstvo upečené domáce koláče!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

zdroj: takprosto.cc

 

You Might Also Like