Výborné domáce briošky, ktoré zvládne pripraviť každý! Rýchla príprava!

Veľmi obľúbeným trendom v rámci zdravého životného štýlu je nákup bio potravín, surovín od farmárov a alebo najlepšie domáca výroba a pestovanie všetkého od prvotných surovín až po konečné jedlo.

Mnoho ľudí, ktorí sa snaží schudnúť sa vyhýba pečivu a volia iné varianty. Pokiaľ ale máte chuť na čerstvé chrumkavé pečivo, ktoré nie je zo zmrazeného polotovaru, môžete vyskúšať náš dnešný recept a pripraviť si domáce žemle.

Suroviny:

4 vajcia
200 g masla
3 šálky mlieka
1 hrnček cukru
100 g čerstvého droždia (alebo 3 lyžice suchého)
dve štipky soli
cca 1,5 kg. múky
vajcia, mak

Postup:

V teplom mlieku rozpustíme droždie a necháme 15 minút stáť. Všetky suroviny zmiešame v mäkké poddajné cesto. Rozdelíme ho na 4 diely a každú časť vyvaľkáme na cca 0,5 centimetrovú výšku.

Pomocou pohára vyrežeme z cesta okrúhle tvary. Tieto preložíme vždy napoly a dáme na vymastený plech s dostatočnými rozostupmi. Prikryjeme plech fóliou a necháme 30 minút odpočívať, predhrejeme si rúru na 180 stupňov.

Každý kus potrieme rozšľahaným vajcom, môžeme posypať makom, alebo sezamom. Pečieme cca 25 minút, do zhnednutia a môžeme si pochutnať.

Z tejto dávky surovín vytvoríte dostatok pečiva, aby si pochutnala celá rodina. Dobrú chuť!

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like