Výborné ČOKOLÁDOVÉ REZY: Potešia ako zákusok k nedeľnej kávičke ale nestratia sa ani na žiadnej oslave.

Potrebujeme:

Na plát (cesto) budeme potrebovať:
3 vajcia
6 polievkových lyžíc cukru krupica
5 polievkových lyžíc hladkej múky
1 polievkovú lyžicu kakaa holandského typu

Na krém budeme potrebovať:
250 g zmäknutého masla
125 g čokolády (najlepšie pecičkové)

Na dohotovenie budeme potrebovať:
maslo
120 g čokolády (opäť najlepšie pecičkové)
70 ml smotany na šľahanie (obsah tuku 33%)

Okrem toho si pripravíme papier na pečenie veľkosti plechu a sáčok s rezanou trubičkou.

Postup:

Najprv si pripravíme plát (cesto):

Zapneme rúru na 220 ° C a necháme ju predhriať. Do misy dáme celé vajcia a prisypeme cukor. Do menšej misky nasypeme múku a kakao a premiešame ich. Vajcia s cukrom šľaháme do hustej peny. Vaječná hmota počas šľahania zbledne a zväčší svoj objem. Akonáhle máme vaječnú zmes vyšľahanú, tak znížime chod stroja, pridáme zmes múky s kakaom a všetko krátko zamiešame. Hotovú hmotu preložíme na plech vyložený pripraveným papierom na pečenie a rozotrieme ju rovnomerne nožom. Pri roztieranie dbáme na to, aby okraje boli silnejšie. Je to preto, že pri pečení majú okraje tendenciu sa pripaľovať.

Rozotretý plát dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme približne 7 minút. Tento čas je len orientačný, každá rúra pečie inak a preto je nutné ju starostlivo strážiť!

Upečený plát vytiahneme z rúry a necháme ho vychladnúť. Vychladnutý plát otočíme, zložíme z neho papier na pečenie a obrátime ho späť vrátane papiera. Máme teda opäť papier (ale uvoľnený) a na ňom upečený plát. Okraje plátu orežeme nožom a takto pripravený plát pozdĺžne rozrežeme na tri rovnaké diely.

Ďalej si pripravíme krém:

Čokoládu za občasného premiešania metličkou zahrievame vo vodnom kúpeli, až je úplne hladká a rozpustená (ak používame tabuľkovú čokoládu, rozlámeme ju najprv na malé kúsky). Nenechávame ju zahriať na zbytočne vysokú teplotu, aby sme potom nemuseli dlho čakať, až zasa vychladne. Správnu teplotu čokolády spoznáme tak, že keď do nej namočíme prst, už nás to nepáli. Ak je rozohriata čokoláda teplejšia, nič sa nedeje, za občasného miešania ju necháme vychladnúť na potrebnú teplotu. Medzitým si do misy pripravíme zmäknuté maslo a vyšľaháme ho do hladka.

Keď čokoláda vychladne (ale je stále ešte rozpustená), pridáme ju do vyšľahaného masla, a čo najrýchlejšie ju do masla zašľaháme. Ak by sme pracovali príliš pomaly, začali by sa v kréme tvoriť čokoládové hrudky a krém by už nebol pekne hladký. Malú časť krému si dáme bokom na neskoršie zdobenie a ďalšiu malú časť na potretie povrchu rezov. Zvyšok krému rozdelíme na dve rovnaké časti.

Prvú časť krému rozotrieme na položený prvý diel plátu, naň položíme druhý diel, rozotrieme naň druhú časť krému a nakoniec na neho položíme posledný diel plátu. Povrch a strany zlepených rezov potrieme jednou z menších častí krému, ktoré sme si dali stranou. Takto predpripravený múčnik dáme približne na hodinu stuhnúť do chladničky.

Medzitým si pripravíme polevu:

Do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry nalejeme smotanu, nasypeme pecičkovú alebo nadrobno nakrájanú čokoládu a dáme ju vždy na cca 20 sekúnd do mikrovlnky rozohriať. Potom vždy zmes metličkou zamiešame. Tento postup opakujeme až do úplného rozpustenia čokolády.

Dokončenie rezov:

Vychladnutý rez položíme na stôl (podložku), nalejeme naň polevu a nožom ju rozotrieme. Takto potiahnutý rez prenesieme na čistý tácku. Posledné odloženú časť krému preložíme do vrecka s trubičkou a ozdobíme ním rez podľa vlastnej fantázie (viď. Tretí obrázok).

Záver:

Rezy môžeme buď podávať rovno, alebo ich môžeme dať znovu do chladničky. Výhodou tejto polevy je, že aj po vychladení nepraská a je stále pekne lesklá.

Prajem dobrú chuť!

You Might Also Like