Viedenské cesto, voňavé, obľúbené! Večer cesto pripravím a ráno pečiem bochníčky…

Dnes si povieme, ako upiecť bochníky z viedenského cesta – jemné, sladké, nadýchané. Pochúťky podľa tohto receptu sú veľmi chutné a vydržia dlho čerstvé.

 

Recept na viedenské cesto na  bochníčky sa k nám dostal z Rakúska.

Viedenské cesto na tieto bochníky je potrebné pripravovať v teplej kuchyni. Tak sa postarajte, aby tam nebol prievan – jemné kysnuté cesto ho nemá rado.

 

Najprv je potrebné pripraviť cesto, ktoré sa musí nechať uležať aspoň 8 hodín. Je veľmi dobré pripraviť si ho večer, pretože potom môžete piecť bochníčky hneď od rána.

 

Viedenské cesto na bochníky

Cesto je dobré nechať odležať od večera, ráno premiesiť a piecť bochníčky. Najdôležitejšie je vybrať si kvalitné kvasnice. Z uvedeného množstva získate približne 6 bochníkov s hmotnosťou 500 gramov.

SUROVINY NA CESTO

  • 500 g cukru
  • 6 vajec
  • 300 g masla
  • 50 g čerstvých kvasníc
  • 500 ml mlieka
  • 1,5 kg pšeničnej múky
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
  • 150 g hrozienok alebo kandizovaného ovocia
  • rastlinný tuk na vymastenie formičiek

SUROVINY NA polevy

  • 1-2 vaječné bielky
  • 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
  • 1 pohárik práškového cukru

 

Postup:

Zahrejte mlieko tak, aby bolo teplé, ale nie horúce! Rozmiešajte v ňom droždie. Použite čerstvé kvasnice, nie sušené!

Zmiešajte vajcia a cukor.

Pomocou mixéra šľahajte vajcia s cukrom, kým sa nevytvorí nadýchaná hmota.

Rozohrejte maslo a nalejte ho do mlieka s droždím.

Ďalej tam pridajte našľahané vajcia s cukrom.

Všetko dôkladne premiešajte, zakryte utierkou a postavte na teplé miesto. Celkom to trvá zhruba 8-10 hodín, takže je najlepšie pripraviť cesto na noc a začať piecť ráno.

Ráno premiešajte, pridajte soľ a vanilkový cukor.

Prisypte preosiatu múku.

Namočte a vysušte hrozienka. Pridajte ich do cesta.

Cesto miešame po dobu najmenej 20 minút, kým sa samo nezačne odlepovať od rúk. Čím dlhšie budete cesto hniesť, tým chutnejšie bochníky budú.

Cesto vložte do formičiek, ale naplňte ich len do 1/3. Na pečenie môžete použiť kovové alebo keramické formy. Najprv je potrebné ich vymazať rastlinným tukom, aby sa cesto neprilepilo k stenám nádob.

Jednou z najlepších možností sú papierové formičky pre veľkonočné pečenie – nemusia sa vymazávať a hotové pečivo vyzerá v takom obale veľmi pekne. Formičky postavte na teplé miesto na jeden a pol až dve hodiny a nechajte cesto vykysnúť.

Keď cesto vo formičkách dostatočne nakysne, dajte ich do rúry predhriatej na 200 stupňov. Pečieme 30-50 minút. Doba pečenia závisí od veľkosti formičiek. Prepečenie vyskúšame drevenou špajdľou.

V mixéri vyšľaháme z vajec a citrónovej šťavy polevu.

V šľahaní potom pokračujte už vidličkou, prisypávajte práškový cukor, kým nedosiahnete požadovanú hustotu.

Horúce bochníky z viedenského cesta potrite polevou z bielkov a cukru a povrch farebne ozdobte. Dávajte pozor, poleva tuhne rýchlo!

Bochníky z viedenského cesta sú hotové Dobrú chuť a vydarené sviatky!

You Might Also Like