Vianočné pečenie: Výborné krehké sušienky s citrónovou náplňou

Jemné, rozpadajúce sa maslové cesto, ktoré vo svojom strede ukrýva voňavú citrónovou náplň – presne na také sušienky vám teraz prinášame recept. Príprava je už pre pokročilejších pekára, ale s trochou šikovnosti a hlavne trpezlivosti ich zvládne každý :). Sú skvelou sladkosťou pre deti, keď nechcete kupovať predražené sušienky z obchodov.

  • Porcie: cca 25 ks

Ingrediencie

Náplň

  • citrónová šťava a kôra z jedného citróna
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g masla
  • 2 vajcia

cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

lemon-curd-keksi-2de788a5d3e43f3f12ee05acf51fbcda_view_l

Postup

  1. Do rajnice nalejte citrónovú šťavu, kôru a cukor. Za stáleho miešania nechajte cukor rozpustiť a pridajte maslo. Premiešajte, až sa maslo rozpustí a všetko zlučuje. V druhom kastróliku rozšľahajte vajcia a za stáleho miešania postupne prilievajte horúci citrónový sirup. Vráťte na platňu a za stáleho miešania varte približne 10 minút alebo kým zmes nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Potom zmes rozdeľte na 25 rovnakých častí, vyvaľkajte do guličiek, ktoré umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do mrazničky, kým nebudete mať pripravené cesto.
  3. Zmiešajte múku, maslo, práškový cukor a soľ. Stačí len tak, aby vzniklo drobkovité cesto, potom pridajte žĺtok a vanilkový extrakt. Cesto zmiešajte len tak, aby sa všetko spojilo, zabaľte do potravinovej fólie a uložte do chladničky na pol hodiny.
  4. Cesto rozdeľte na 25 rovnakých dielov a každý vytvarujte do kruhu. Do stredu vložte citrónovú zmes a opäť dobre zabaľte. Sušienky skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v predohriatej rúre na 180 ° C približne 15 minút alebo kým strany nezačnú zlatnúť.

bbe2774a793d821d06531775c6d0f2d6_view_l

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj : http://www.coolinarika.com/

You Might Also Like