Upečte si chlieb podľa receptu starých materí. Ten z obchodu si už tak ľahko kupovať nebudete.

Určite si spomínate na lahodnú vôňu rozliehajúcu sa po dome vašich starých rodičov. Stále ste pátrali, odkiaľ sa šíri, hľadali ste zdroj.

Po chvíli vás vaša starká odviedla ku stolu, kde vás s úsmevom na perách privítala čerstvým domácim chlebíkom. Že by ste si podobný chceli upiecť aj dnes u vás doma? Čítajte ďalej a budete prekvapení, ako rýchlo a ľahko sa táto pochúťka môže objaviť na vašom stole.

Budeme potrebovať:

– 6 g droždia
– 30 g masla
– 250 g múky
– 4 g soli
– 50 ml vody
– 100 ml mlieka
– 1 žĺtok
– 5 ml mlieka

Postup:

1. Do misky dáme droždie, múku, maslo, mlieko, vodu.

2. Vymiesené cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na polhodinu.

3. Po tomto časovom intervale cesto znova premiesime, premiestnime a nechápem odstáť ďalšiu hodinu.

4. Na pracovnú dosku vysypeme trocha múky, aby sa cesto nelepilo. Z toho následne vytvarujeme rolku. Dávame pozor, aby sa v nej nevytvárali diery. Dôležité je aj pevne pripevniť okraj k vrstve cesta.

5. Vzniknutý bochník preložíme na plech a znova necháme tridsať minút odstáť.

6. Zmesou žĺtka a mlieka cesto potrieme. Na vrchu môžeme urobiť pre chlieb charakteristické  šikmé čiary.

7. Nakoniec dáme bochník do rúry zapiecť a po vychladnutí si môžeme vychutnávať slastný pocit dobre vykonanej práce.

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like