Trhaná brioška. Jeden kúsok vám určite stačiť nebude!

Na prípravu trhanej briošky budeme potrebovať:

350 g polohrubej múky,
10 g sušeného droždia,
80 g masla,
2 žĺtky,
140 ml teplého mlieka,
3 PL kr. cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
1/2 ČL soli,
práškový cukor na ozdobu.

POSTUP:

V miske si zmiešame teplé mlieko s 1 PL cukru, pridáme droždie a urobíme si kvások (necháme postáť cca 10-15 minút).

Múku, cukor, vanilkový cukor a soľ si zmiešame. Prilejeme urobený kvások a vymiešame pomocou mixéra alebo ruky. Postupne pridávame žĺtka a stále miešame. Do vymiešanej hmoty pridáme maslo, ktoré sme si nakrájali na menšie kúsky (dbáme na to, aby malo izbovú teplotu). Poriadne vymiesime. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. (Cesto kysne 90 – 120 minút)

Keď nám cesto vykyslo, rozdelíme ho na menšie časti, z ktorých budeme tvarovať kruhy. Vaľkáme ich na čo najtenšie pláty v priemere 10 cm. (Z tejto dávky by malo vyjsť 30 tenkých kruhov) 3 kruhy naukladáme na seba.

Zrolujeme ich a v strede prekrojíme nožom, aby sme dostali kvetinky.

Kvety umiestnime do formy na pečenie okrúhleho tvaru s priemerom 20 – 22 cm.

Prikryjeme utierkou a necháme stáť ďalších 45 minút, aby kvety nakysli.

Trúbu si predhrejeme na 180 stupňov. Po 45 minútach vložíme pripravené nakysnuté kvetinky do trúby a pečieme cca 25 minút.

Upečený koláč vyberieme a keď je ešte teplý, posypeme ho práškovým cukrom.

TIP 1: Takto upečenú trhanú briošku podávame s čokoládovým dipom alebo džemom.

TIP 2:  Pri tvarovaní kruhov, môžeme cesto posypať škoricou alebo kakaom, prípadne grankom alebo potrieť nutellou a stočiť. Takto ich nemusíme pri konzumácii máčať v pripravenom dipe alebo inej, sledkej omáčke.

 

Dobrú chuť!

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like