Tradičný taliansky citrónový koláč: Na vrch sa navrství bielková pena ľahká ako obláčik, z ktorej vzniknú sladké pusinky.

Tento taliansky koláč je poslednou bodkou za tohoročnými dovolenkovými potulkami. V Taliansku patrí k obľúbeným letným dezertom a určite vás osvieži. Ochutnajte :-).

Budeme potrebovať:

Na cesto:

185 g hladkej múky

185 g studeného masla

90 g práškového cukru

kôra z polovice citróna

štipka soli

Krém:

3 vajíčka

šťavu z polovice citróna

kôra z polovice citróna

185 gramov cukru

polovica prášku do pečiva

32 gramov hladkej múky

štipka soli

Na snehové pusinky:

4 bielky

50 ml vody

20 gramov práškového cukru

Postup:

Najskôr si v miske zmiešame cesto a teda múku, maslo, cukor, soľ a citrónovú kôru. Miešame rýchlo, najlepšie v kuchynskom robote. Cesto nalejeme na okrúhli vymastený  plech a pečieme asi 20 minút na 180 stupňoch Celzia. Medzitým si pripravíme krém.

Zmiešame si vajíčka, citrónovú šťavu a kôru, pridáme cukor a trošku soli a na záver primiešame múku a prášok do pečiva. Krém vylejeme na cesto a opäť pečieme asi 20 minút na nižšej teplote asi 150 stupňov.

Na záver si pripravíme pusinky. Do hrnca nalejeme vodu v ktorej pomaly rozpúšťame cukor. V miske si vymiešame bielky a cukrovú vodu pomaly prišľahávame k bielkovej pene. Mala by nám vzniknúť lesklá a trochu hustejšia pena. Bielkovú penu navrstvíme na tortu a rúru nastavíme na 160 stupňov a prepneme na gril. Pečieme ešte asi 10-15 minút, kým povrch pusiniek trochu nezhnedne.

Pred podávaním skladujeme tortu asi hodinu v chladničke. Dobrú chuť.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

zdroj: nosalty.hu

You Might Also Like