Toto je rozhodne najlepšia syrová placka všetkých čias. Ak máš rád syrové pagáče, toto musíš ochutnať.

Syrové dobroty sú u nás veľmi obľúbené, práve preto som často pripravovala pagáče, kým som nevyskúšala tento recept. Sú oveľa chutnejšie od hociktorého syrového pečiva. Je toho veľa a najlepšie je, že je dupľovane syrová. Syr nieje len v plnke ale ním aj posypaná.

Suroviny:

  • 150 ml teplej vody
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 100 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžička soli
  • 500 g múky
  • 600 g syra alebo tvrdého slaného tvarohu
  • olej
  • 1 žĺtko na potieranie

Príprava:

Cukor si rozpustíme v teplej vode, pridáme droždie a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 30 minút. Rozpustíme si maslo a necháme vychladnúť, mlieko si zohrejeme. Do väčšej nádoby si preosejeme múku, spolu so soľou, pridáme mlieko, vajíčko a roztopené maslo.

Pridáme napučané droždie a miesime 5-10 minút kým nám nezvnikne pružné cesto. Vytvarujeme si bochník, ktorý potrieme olejom a necháme 2 hodiny kysnúť.

Cesto si rozdelíme na tri rovnaké časti. Každé vyváľkame do okrúhlého tvaru, posypeme strúhaným syrom (150g na jeden bochník) a okraje cesta potiahneme do stredu tak ich uzavrieme.

Otočíme na druhú stranu a znova ich vyváľkame na okrúhly tvar. Pobúchame po nich valčekom aby sme odstránili vzduchové bubliny a potrieme žĺtkom.

Rúru si zohreje na 200°C. Placky si poukladáme na plech vyložený papierom a ešte ich posypeme zvyšným syrom. Pečieme 8-10 minút.

Potom teplotu nastavíme na maximum a ešte 5 minút ich pečieme aby boli chrumkavé. Podávame ich horúce. Dobrú chuť.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like