TOP 5 receptov z ryže, ktoré sú také chutné a jednoduché, že ich budete chcieť jesť každý deň.

Ryžu konzumuje ako základ dennej stravy viac ako polovica svetovej populácie. Ryžu môžu jesť dokonca aj diétujúci ľudia, malé deti, či v istých situáciách dokonca aj zvieratá! Je jednoducho tak nenahraditeľná ako chlieb a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Päť najzaujímavejších si dnes ukážeme.

 

Cesnaková ryža

Cesnaková ryža pochádza z Japonska a je delikatesou v domácej kuchyni. Praží sa s cibuľkou a s cesnakom a výsledok je úžasne voňavý a chutný.

Budete potrebovať:

– 200g ryže

– 5 strúčikov cesnaku

– 2 vajcia

– 100ml vody

– zelenú cibuľku podľa chuti

– soľ a korenie podľa chuti

Ryžu varte bežným spôsobom a keď príde na stupeň tvrdosti „al dente“, pridajte do nej nakrájaný cesnak. Vajcia si vymiešajte s korením a soľou a pomaly ich prilejte do variacej sa ryže. Všetko dobre premiešajte a na záver pridajte cibuľku nasekanú nadrobno. Varte na plno ešte 2 minúty, potom plameň stíšte a nechajte dovariť ešte asi 10 minút do mäkka.

 

Ryžové palacinky

Ryžové palacinky so syrom sú niečo, čo ste určite nemali možnosť ochutnať v našej krajine. Sú totálnou lahôdkou pre gurmánov a milovníkov dobrôt a potešia vaše chuťové poháriky niečím tradično-netradičným.

 Budete potrebovať:

– 200g ryže

– 150g tvrdého syra

– 50g polohrubej múky

– 3 vajcia

– zelená cibuľka podľa chuti

– mletá červená paprika podľa chuti

– soľ podľa chuti

Ryžu nechajte uvariť do mäkka, pokojne ju môžete aj mierne prevariť. Medzitým si nastrúhajte syr na jemno, nakrájajte cibuľku nadrobno a všetko vyšľahajte s vajcami. Keď ryža mierne vychladne, zamiešajte do nej múku, vajcovú zmes a soľ s korením podľa chuti. Zmažte palacinky klasickým spôsobom po oboch stranách do zlatista. Podávajte s kyslou smotanou.

 

Ryžové guľky

Ryžové guľky poznáme obvykle len ako sladkú dobrotu, no Japonci ich milujú robiť práve naopak, na slaný spôsob. A verte, že ak to vyskúšate na raňajky, lepšie si už nikdy nepripravíte.

Budete potrebovať:

– 200g ryže

– 200g strúhanky

– 150ml kyslej smotany

– 100g tvrdého syra

– 50-100g polohrubej múky

– 2 vajíčka

– soľ a korenie podľa chuti

Ryžu si dajte variť, zatiaľ čo sa varí si ohrejte v hrnčeku kyslú smotanu, pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho, aby sa v zmesi roztopil. Zmes pridajte do uvarenej ryže, osoľte, okoreňte a všetko spolu premiešajte. Preložte zmes do misky a nechajte v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Keď je ryžová zmes dostatočne tuhá, formujte z nej guľky. Každú guľku obaľte najprv v múke, potom vo vyšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vysmážajte obvyklým spôsobom do zlatista.

 

Ryžové cookies

Konečne sme sa dopracovalo k sladkému potešeniu a síce, k ryžovým cookies. Pokiaľ vám chutia koláčiky z ovsených vločiek, potom vám tie z ryže budú chutiť ešte väčšmi.

Budete potrebovať:

– 125g ryže

– 90g práškového cukru

– 80g masla

– 80g kukuričnej múky

– 3 žĺtky

– 1 1/2  PL mlieka

– ¼ ČL prášku do pečiva

Suchú ryžu mierne opečte na suchej panvici, potom ju rozomeľte v mixéri. Získate tak domácu ryžovú múku, nemusí byť, samozrejme, hladká. Maslo roztopte, primiešajte cukor, potom žĺtky, mlieko a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte a nakoniec pridajte kukuričnú múku a ryžovú múku. Vymieste cesto a dajte ho do chladničky na 2 hodiny odpočívať. Potom z neho tvarujte guľky, ktoré ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guľku mierne pritlačte dlaňou, aby získala trochu ploskejší tvar, nemusí byť celkom. V rúre sa vplyvom masla samotné cookies pekne roztečú. Pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov.

 

Ryžový puding

Delikátny a veľmi neobvyklý dezert so smotanovou textúrou vám pohladí nielen žalúdok, ale aj chute! Je jedinečný ako dezert, ale aj ako diétna strava pri zažívacích ťažkostiach.

Budete potrebovať:

– 600ml mlieka

– 100g okrúhlej ryže

– 60g práškového cukru

– 2 vajcia

– kôra z jedného citróna

– šťava z ¼ citróna

– škorica podľa chuti

Mlieko s cukrom spolu s kôrou z jedného citróna miešajte do zovretia, potom vysypte ryžu a miešajte 10 minút. Ryžovú zmes dajte do rúry a pri teplote 120 stupňov ju tam pečte asi 40 minút. Po ochladení do nej zamiešajte 2 žĺtky. Bielky si vyšľahajte do tuhej peny spolu s citrónovou šťavou. Pridajte ich k zmesi a pečte ešte 15 minút pri tej istej teplote. Puding posypte škoricou a vychutnávajte.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like