Pre dobré zdravia a správne fungovanie tráviaceho traktu sú polievky nevyhnutné. Prvé jedlo, bez ktorého sa nezaobíde prakticky žiadny obed, je nutné byť súčasne výživným a nezaťažovať žalúdok, veď je pred vami ešte pol dňa.
Ponúkame vám 5 receptov domácich polievok rýchlej prípravy, ktoré jednoznačne zrôznorodia vašu týždennú diétu celej vašej rodiny. Neobyčajne výživné a ľahké.
Jednoduché a chutné polievky
Česká cesnaková polievka
Tradičná česká polievka cesnačka sa bude páčiť dospelým i deťom, je veľmi aromatická a chutná.
2 l mäsového bujónu (alebo vody)
20 g smotanového masla
1 cibuľa
1 hlavička cesnaku
3 stredne veľké zemiaky
1 vajce
3 polievkové lyžice 10 % smotany
Soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Rozpustite maslo na panvici, pridajte na drobno pokrájanú cibuľu a polovicu z množstva cesnaku. Pridajte zemiaky nakrájané na kocky a smažte asi 7 minút. Vysmážanú zmes vložte do vriaceho bujónu a varte asi 15 minút.
V samotnej miske vyšľaháme vajce so smotanou, pridáme zvyšné strúčiky roztlačeného cesnaku. Do vaječnej zmesi opatrne pridávame bujón. Polievku dovedieme do varu a pridáme do nej krutónky a bylinky.
Polievka so zeleným hráškom a mätou
Určite ste už varili polievku s čerstvým alebo mrazeným zeleným hráškom. A čo tak pridať do nej mätu? Skúste to.
1,5 l vody
250 g mrazeného zeleného hrášku
3 zemiaky
1 veľká cibuľa
1 strúčok cesnaku
Niekoľko sňatí mäty
30 g smotanového masla
100 ml 10% smotany
Soľ podľa chuti
Vodu v hrnci privedieme do varu, pridáme nej zemiaky, pokrájané na kocky, varíme asi 10 minút. Na panvici rozpustíme maslo a do zlatista opražíme cibuľu. Opraženú cibuľu pridáme do vody spolu s hráškom a varíme na miernom ohni asi 10 minút. V tejto fáze polievku osoľte.
Zalejeme ju smotanou, pridáme prelisovaný cesnak a na jemno nasekanú mätu, polievku privedieme do varu a potom odstavíme.
Rýchla rybacia polievka z tresky
Neobvyklá voňavá polievka z tresky sa bude páčiť všetkým labužníkom rybacích jedál.
500 g filé z tresky
1 mrkva
4 zemiaky
1 l vody
3 zrnká čierneho korenia
Kôpor
Filé z tresky nakrájajte na kúsky a vložte ich do vriacej vody. Varte 7 minút. Nakrájajte zemiaky a mrkvu a pridajte k rybe. Nezabudnite posoliť a pridať čierne korenie. Varte, kým nebude všetko uvarené. Nakoniec pridajte posekaný kôpor.
Pohánková polievka s hríbmi
Táto bohatá polievka perfektne dodá sily.
2,5 l vody
500 g zemiakov
1 mrkva
1 cibuľa
300 g šampiňónov
3 – 4 polievkové lyžice pohánkových krúp
1 polievková lyžica slnečnicového oleja
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
Bylinky podľa chuti
Huby umyte, obarte vriacou vodou a potom nakrájajte. Osmažte ich na panvici. Pridajte sójovú omáčku, potom posekanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Smažte, kým všetko nezmäkne.
Do vriacej vody vložte pokrájané zemiaky a umytú pohánku. Varte 10 minút. Pridáme vysmažené huby a varíme ešte asi 15 minút. Posoľte. Pri podávaní pridajte bylinky.
Rýchla polievka zo zaváranej fazule
Používaním zaváranej fazule neskutočne ušetríte čas.
400 g zaváranej bielej fazule
1,5 l vody
1 l kuracieho vývaru
3 zemiaky
1 mrkva
1 cibuľa
1 bulharská paprika
3 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
20 g smotanového masla
Soľ, korenie
1 bobkový list
Priveďte bujón do varu, vložte nakrájané zemiaky. Medzitým orestujte na masle pokrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak.
Celú zmes vložte do hrnca a pridajte nakrájanú papriku. Varte 7 minút. Pridajte fazuľu, , bobkový list, soľ a korenie a varte, kým fazuľa nezmäkne.
Dobrú chuť vám aj vašim blízkym. Príprava týchto polievok zaberie minimum času a strávite pri nich toľko, ako pri varení vajec.
Mimochodom, keby ste polievky varili v tlakovom hrnci, boli by pripravené ešte rýchlejšie.
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.