Tie najlepšie domáce plnené slané koláče: Voňajú a chutia lepšie ako z pekárne

Samsa – tradičné uzbecké pečivo, veľmi chutné a svieže!

Budete potrebovať:

350 g polohrubej múky

250 ml vody

200 g masla (alebo tuku, pokojne aj s oškvarkami)

1,5 ČL soli

500 g chudého mäsa (najlepšie jahňacieho, môže byť aj bravčové či hovädzie)

3 cibule

čierne korenie podľa chuti

bylinky podľa chuti

trochu škrobu

2 PL slnečnicového oleja

1 PL sezamu

Postup prípravy:

Do hlbokej misky si vylejte vodu a pridajte soľ. Nechajte soľ rozpustiť a potom pomaly prisýpajte múku. Nezabúdajte vodu stále miešať. Konzistencia by nemala byť príliš tuhá ani tekutá. Cesto musí byť mäkké a tvárne.

50g masla, alebo tuku rozpustite na ohni (ak máte aj oškvarky, tie odstráňte) a masť vlejte do cesta. Teraz cesto dôkladne vymieste. Potom ho rozdeľte na 3 časti, zrolujte do bochníkov a nechajte odstáť v chladničke približne 40 minút, kým maslo v ceste trochu nestuhne.

Medzitým si pripravte plnku. Zvyšné maslo, alebo tuk si dajte do misky, pridajte trochu škrobu, soli, korenia a byliniek. Na záver pridajte na drobno nasekanú cibuľku a mäso nakrájané na tenké pásiky a poriadne všetko premiešajte.

Na doske si na tenko rozvaľkajte prvú časť cesta. Skôr, než začnete váľať druhé cesto, potrite si vyváľané cesto rozrobeným škrobom. Naň dajte ďalšiu časť vyváľaného cesta a naň poslednú časť. Tri cestá umiestnené jedno na druhom zrolujte do tesnej rolky. Mal by vám vzniknúť valec. Z neho krájajte kolieska hrubé približne 1,5 cm. Dajte ich všetky na 20 minút do mrazničky, aby sa olej v nich celkom zmrazil.

Potom ich vyberte a vyvaľkajte na tenšie placky. Do stredu každej placky dajte polievkovú lyžicu mäsovej plnky a zabaľte ju do cesta tak, ako vidíte na obrázku. Na záver ich posypte sezamom.

Koláče dajte na vymastený plech a pečte vo vyhriatej rúre pri 200-220 stupňoch približne polhodinu. Prajeme dobrú chuť!

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

zdroj: sovkusom.ru

You Might Also Like