Tento storočný recept na kráľovské rezy bude milovať celá rodina: Keď sa naučíte toto lístkové cesto podľa Našich babičiek, v obchod ho už nikdy nekúpite

Vyskúšala som a neľutujem. Ide o naozaj famózny recept, ktorý má v skutočnosti už viac ako sto rokov. Musím povedať, že odkedy poznám toto cesto, lístkové už vôbec nekupujem, robím ho podľa toho receptu – cesto z vody.

Naša prababička mu hovorila sedliacke cesto.

A o to je lepšie!

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 360 g polohrubej múky
  • 360 g masla
  • 3 lyžice vody

Tmavé cesto:

  • 6 vajec
  • 200 g práškového cukru
  • 50 g kakaa
  • 70 g strúhaných orieškov

Krém:

  • 1 vrecúško vanilkového pudingového prášku (v origináli sa robil puding z polohrubej múky a mlieka, ja používam pudingový prášok)
  • 100 až 200 g práškového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 250 g maslo

Takto budeme v recepte postupovať:

  • Biele cesto: Maslo rozdelíme na kocky a pomocou šľahača zmiešame s múkou. Po lyžiciach pridáme ľadovú vodu a cesto dôkladne a rýchlo premiesime. Vyklopíme na dosku a ešte v rukách krátko premiesime – vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a aspoň na 2 hodiny uložíme do chladničky.
  • Cesto si rozdelíme na polovicu. Vystrihneme si papier na pečenie podľa veľkosti plechu a rozvaľkáme na ňom polovicu cesta. Aj s papierom preložíme na plech, radielkom nakrájame na štvorce či obdĺžniky a všetko v rúre vyhriatej na 170 ° C doružova upečieme (cca 10 až 12 minút).
  • Medzitým si pripravíme tmavé cesto: Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, priemiešame preosiaté kakao, orechy a nakoniec jemne aj sneh z bielkov.
  • Zvyšok bieleho cesta si rozvaľkáme a vložíme do rovnakého plechu. Na biele cesto nalejeme tmavé cesto.
  • Vo vyhriatej rúre pečieme asi 25 minút.
  • Z pudingového prášku, mlieka a polovice cukru uvaríme puding. Keď je puding hotový, zložíme ho z plameňa a ešte do horúceho vmiešame žĺtok, dobre rozmiešame, ale už nevaríme. Prikryjeme fóliou a necháme puding vychladnúť. Nakoniec do pudingu vmiešame po lyžičkách našľahané maslo sa zvyšným cukrom, všetko spolu dobre prešľaháme. Krém navrstvíme na vychladnuté tmavé cesto a prikryjeme štvorčeky cesta. Poprášime cukrom a podávame.

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

 

zdroj: woman.tiscali.cz

You Might Also Like