Tento recept vyvážite zlatom: Recept na unikátne šľahačkové cesto na tie najlepšie buchty a koláče.

Výborný recept na tradičné koláčiky z kysnutého šľahačkového cesta. Sú skutočne výborné – nadýchané, voňavé a krásne sa s ním pracuje. U nás sa dedia z generácie na generáciu!

Čo budeme potrebovať:

500 g hladkej múky
200 ml smotany na šľahanie
3 lyžice majonézy
100 ml mlieka
2 žĺtky
kocka droždia
80 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžica rumu
soľ
Náplň voliteľné: tvaroh s cukrom a hrozienkami, lekvár, džem, ovocie, mak alebo orechy

* Ak chcete, môžete si pripraviť aj posýpku z 100 g hladkej múky, 80 g masla a 80 g práškového cukru

Postup:

Z droždia, lyžičky cukru a mlieka urobíme kvások.

Kvások si zmiešame s múkou a zvyškom prísad a vymiešame vláčne cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.

Medzitým si môžeme pripraviť náplň podľa chuti, prípadne aj posýpku (hladká múka, maslo a cukor).

Z vykysnutého cesta odoberáme lyžicu kúsky, ktoré plníme náplňou podľa chuti.

Kladieme na plech, do každého urobíme jamku, na vrch navrstvíme lekvár (mak, alebo orechy), potrieme rozšľahaným vajcom a ak ste pripravili aj posýpku – nasypeme na vrch.

Pečieme na 190 ° C doružova.

Po upečení potierame roztopeným maslom s rumom.

Dobrú chuť!

You Might Also Like