Tento recept sa u nás dedí z generácie na generáciu: Najlepšia plnená paprika akú som kedy jedla!

Neviem, ako vy, ale ja by som mohla jesť plnenú papriku pokojne aj každý deň. Ale nie hocijakú, len túto – takú, akú pripravovali naše babičky!

Čo budeme potrebovať:

Mäsová plnka:

5 vyčistených paprík
500 g mletého bravčového mäsa
100 g uvarenej ryže
3 strúčiky cesnaku
3 vajcia
1 nadrobno nasekanú cibuľku
1 lyžičku soli
korenie

Na omáčku:

1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru
1 a 1/2 lyžičky soli
6 lyžíc kečupu – ideálne domáceho
300 g paradajkového pretlaku
1 a 1/2 l vody
2-3 ks bôbkového listu
3 guličky čierneho korenia
2 guličky nového korenia

Na zápražku:

4 lyžice oleja
2,5 lyžice polohrubej múky
200 ml vody
1 lyžicu červenej papriky sladkej

Postup:

Mäso spojíme s ostatnými prísadami na prípravu mäsovej náplne a dobre premiešame.

1 a 1/2 l vody dáme na plameň. Pridáme cukor, soľ, čierne korenie a bôbkový list a necháme zovrieť.

Papriky naplníme mäsovou zmesou a zo zvyšku hmoty vytvarujeme guličky. Do vody dáme variť najskôr papriky a po asi štvrť hodinke pridáme aj guľôčky. Do vody pridáme aj pretlak zmiešaný s kečupom a necháme povariť 15-20 minút.

Na zápražku klasicky necháme zohriať olej a speníme na ňom múku, keď zhnedne, pridáme papriku, premiešame a zalejeme studenou vodou. Necháme prevariť a miešame, aby v zmesi neboli hrudky.

Z vody vyberieme papriky a guličky (aj korenie a bobkový list), pridáme zápražku a dobre premiešame – ja celú zmes vždy ešte aj rozmixujem. Necháme ešte chvíľu povariť a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like