Tento jablkový koláč je hitom jesennej sezóny 2019. Zatieni akékoľvek jedlo na stole!

Sezóna chutných a šťavnatých jabĺk je v plnom prúde. Ak hľadáte recept, ako ich zužitkovať a potešiť tak celú rodinu, ste na správnom mieste! Tento jablkový koláč si zamilujú všetci už po prvom zahryznutí.

Ingrediencie na cesto

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g cukru
  • 150 g masla
  • 3 vajíčka
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • Kôra z jedného citróna
  • 4-5 veľkých jabĺk
  • Práškový cukor na ozdobenie

Ingrediencie na sirup

  • 400 ml vody
  • 200 g cukru
  • Štipka škorice

Postup

  1. Umyte a osušte jablká, neodstraňujte z nich šupku, ale nakrájajte ich na tenké 2 mm plátky. Červená šupka urobí ruže z jabĺk zaujímavejšie, no farby jabĺk môžete ľubovoľne striedať. Na jednu ružu potrebujete 7 plátkov. Hrubšie alebo nerovné kúsky pôjdu do koláča a zvyšky jabĺk sa nakrájajú na malé kusy.
  1. Nalejte si vodu do hrnca, pridajte cukor a škoricu, položte na plameň a priveďte k varu. Keď je cukor úplne rozpustený, ponorte plátky jabĺk do vody, tie budú použité na výrobu ružičiek. Znížte plameň a počkajte, kým jablká nezmäknú. Potom ich vyberte a poukladajte, aby vychladli a vyschli. Sirup v žiadnom prípade nevylievajte.
  2. Vyšľahajte si vajíčka s cukrom, citrónovou kôrou a štipkou soli. Pridajte maslo a pokračujte v šľahaní. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a dobre premiešajte.
  3. Jednu tretinu formy na pečenie (s vystlaným papierom na pečenie) zalejte cestom. Na neho si poukladajte vrstvu rozmixovaných jabĺk a na nich vyleje zvyšné cesto.
  4. Teraz je čas na tvorenie ruží z jabĺk. Poukladajte si na seba 7 plátkov a stočte ich do trubičky tak, ako to vidíte na obrázku. Tento postup opakujte aj s ďalšími ružami.

  1. Existuje ešte jeden spôsob, ako si tieto ružičky vytvoriť, no potrebujete na to kúsky cesta.

  1. Vytvorené ružičky poukladajte na cesto. Nemusíte ich do neho ponárať, stačí, ak sa udržia na jeho povrchu.
  2. Pečte 30-35 minút v predhriatej rúre pri teplote 160 stupňov. Riaďte sa vašou rúrou a radšej si koláč odkontrolujte pomocou špáradla.
  3. Pred servírovaním si jablkové ružičky potrite pripraveným sirupom a nakoniec všetko posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

zdroj:takprosto.cc

You Might Also Like