TALIANSKA BÁBOVKA, ktorú keď raz vyskúšate, už ju nikdy nevymažete ZO SVOJEJ ZBIERKY RECEPTOV!

Tento taliansky koláčik je známy po celom svete. Je tak mäkký, svieži a voňavý. Pripravuje sa na Veľkú noc, Vianoce alebo na akúkoľvek slávnosť. Na vytvorenie tejto pochúťky som musela vyskúšať viac, než len jeden recept …

Výsledok bude ešte lepší, ak pečivo pripravíte vopred, aby po niekoľkých dňoch v chladničke dokonale nasiaklo sušeným ovocím a ďalšími ingredienciami. Po 2-3 dňoch je možné bábovku narezať.

potrebujete:

750g hladkej múky
250ml mlieka
270g cukru
3 vajcia
2 žĺtky
100g kandizovaného ovocia
150g hrozienok
150g sušených marhúľ bez kôstok
1 čajová lyžička muškátového orecha
1/2 čajovej lyžičky kardamónu
1 polievková lyžica strúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
1 balíček vanilkového cukru a pol kocky droždia

 

postup:

Rozdrvte si droždie s 2 lyžicami cukru. Pridajte k tomu 3-4 lyžice teplého mlieka, 2 lyžice múky, 1 vanilkový cukor a dobre premiešajte. Nechajte zmes odpočinúť na 15 minút, kým sa na povrchu nevyskytnú malé bublinky.

Do misky si preosejte 260g múky, vylejte do nej teplé mlieko a dobre premiešajte. Výsledná hmota by mala byť lepkavá, mazľavá. Pridajte do nej pripravené droždie.
Cesto vypracujte do jednotnej konzistencie, kým sa vám prestane lepiť na ruky a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste po dobu 1-2 hodín.
Po uplynutí doby si vajcia vyšľahajte do peny, pridajte žĺtky, a zmiešajte s cestom. Nezabudnite ani na zmäknuté maslo narezané na kúsky a cukor.
Pridajte ďalších 390g múky, cukor, nastrúhanú kôru a korenia. Pre chuť môžete pridať aj 2 lyžice koňaku alebo rumu, dodá to bábovke jedinečnú chuť.
Cesto mieste, kým sa celá múka neabsorbuje a nechajte ho vykysnúť ďalšie 2 hodiny na teplom mieste.
Sušené a kandizované ovocie si nakrájajte na malé kúsky. Ak si chcete pripraviť bábovku i s orechami, teraz je ten správny čas na ich pridanie (tiež ich nakrájajte na menšie kúsky).

Premieste si cesto ešte raz a vymažeme si maslom formu na pečenie. Vložte do nej cesto a nechajte vykysnúť ďalšiu hodinu na teplom mieste. Následne pečte pri 180 stupňoch 45-50 minút.

Bábovku môžete potrieť rozšľahaným bielkom a orechy, ale bude stačiť aj to, keď ju pred vložením do rúry potriete vaječným žĺtkom.

Povrch upečenej talianskej bábovky môžete potrieť rozohriatou marmeládou s trochou vody. Dozdobiť sa dá aj zvyšnými orechmi alebo sušeným ovocím, fantázii sa medze nekladú.

Výborne sa hodí k horúcej čokoláde, kakau, káve alebo čaju. S akýmkoľvek nápojom spolu vytvoria neprekonateľnú kombináciu.

Podeľte sa s receptom aj s vašimi priateľmi!

You Might Also Like