TALIANSKA BÁBOVKA, ktorú keď raz vyskúšate, už ju nikdy nevymažete ZO SVOJEJ ZBIERKY RECEPTOV!

Tento taliansky koláčik je známy po celom svete. Je tak mäkký, svieži a voňavý. Pripravuje sa na Veľkú noc, Vianoce alebo na akúkoľvek slávnosť. Na vytvorenie tejto pochúťky som musela vyskúšať viac, než len jeden recept …

 

Výsledok bude ešte lepší, ak pečivo pripravíte vopred, aby po niekoľkých dňoch v chladničke dokonale nasiaklo sušeným ovocím a ďalšími ingredienciami. Po 2-3 dňoch je možné bábovku narezať.

potrebujete:

750g hladkej múky
250ml mlieka
270g cukru
3 vajcia
2 žĺtky
100g kandizovaného ovocia
150g hrozienok
150g sušených marhúľ bez kôstok
1 čajová lyžička muškátového orecha
1/2 čajovej lyžičky kardamónu
1 polievková lyžica strúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
1 balíček vanilkového cukru a pol kocky droždia

 

postup:

Rozdrvte si droždie s 2 lyžicami cukru. Pridajte k tomu 3-4 lyžice teplého mlieka, 2 lyžice múky, 1 vanilkový cukor a dobre premiešajte. Nechajte zmes odpočinúť na 15 minút, kým sa na povrchu nevyskytnú malé bublinky.

Do misky si preosejte 260g múky, vylejte do nej teplé mlieko a dobre premiešajte. Výsledná hmota by mala byť lepkavá, mazľavá. Pridajte do nej pripravené droždie.
Cesto vypracujte do jednotnej konzistencie, kým sa vám prestane lepiť na ruky a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste po dobu 1-2 hodín.
Po uplynutí doby si vajcia vyšľahajte do peny, pridajte žĺtky, a zmiešajte s cestom. Nezabudnite ani na zmäknuté maslo narezané na kúsky a cukor.
Pridajte ďalších 390g múky, cukor, nastrúhanú kôru a korenia. Pre chuť môžete pridať aj 2 lyžice koňaku alebo rumu, dodá to bábovke jedinečnú chuť.
Cesto mieste, kým sa celá múka neabsorbuje a nechajte ho vykysnúť ďalšie 2 hodiny na teplom mieste.
Sušené a kandizované ovocie si nakrájajte na malé kúsky. Ak si chcete pripraviť bábovku i s orechami, teraz je ten správny čas na ich pridanie (tiež ich nakrájajte na menšie kúsky).

Premieste si cesto ešte raz a vymažeme si maslom formu na pečenie. Vložte do nej cesto a nechajte vykysnúť ďalšiu hodinu na teplom mieste. Následne pečte pri 180 stupňoch 45-50 minút.

Bábovku môžete potrieť rozšľahaným bielkom a orechy, ale bude stačiť aj to, keď ju pred vložením do rúry potriete vaječným žĺtkom.

Povrch upečenej talianskej bábovky môžete potrieť rozohriatou marmeládou s trochou vody. Dozdobiť sa dá aj zvyšnými orechmi alebo sušeným ovocím, fantázii sa medze nekladú.

Výborne sa hodí k horúcej čokoláde, kakau, káve alebo čaju. S akýmkoľvek nápojom spolu vytvoria neprekonateľnú kombináciu.

Podeľte sa s receptom aj s vašimi priateľmi!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like