Takéto oškvarkové pagáče robili naše babičky! Pripravte si ich podľa klasického receptu!

Všetkým známe jemné a chutné domáce pečivo, ktoré zo stola mizne rýchlosťou svetla a nedá sa mu odolať. Pripraviť oškvarkové pagáčiky je oveľa jednoduchšie než ako to vyzerá. Mybmáme pre vás recept na tie klasické oškvarkové pagáčiky, ktoré piekla vaša babička, no môžete pridať niečo pikantné, roztlačený cesnak či posypať syrom pred pečením.Ingrediencie:

 Potrebujeme:

800 g polohrubej múky
400 ml mlieka
250g masla
1 vajce
1 kocka droždia
450g oškvarkov
Bravčová masť/olej
Soľ
1KL Cukru
1KL celej rasce

 

Postup:


1.) Hneď na začiatku si pripravte kvások.
2.) Do mlieka pridajte droždie s troškou cukru a nechajte nakysnúť.
3.) V miske si zmiešajte všetky suroviny potrebné na cesto okrem škvarkov.

4.) Cesto musí byť hladké a nie veľmi tuhé. Cesto nechajte odstáť zhruba 15 minút a potom opäť poriadne premiešajte a pripravte si ho na dosku, na ktorej cesto  rozvaľkáte.
5.) Oškvarky si pomeľte a ak nie sú dosť slané, tak aj posoľte.
6.) Cesto si rozvaľkajte na hrúbku približne jedného a pol centimetra a potrite ho vlažnými oškvarkami.

7.) Cesto s oškvarkami preložte na trikrát a jemne rozvaľkajte.
8.) Takto ho nechajte opäť postáť 15 minút. Po 15 minútach postup opakujte znova aj s rozvaľkaním.
9.) Po preložení a rozvaľkaní by malo mať cesto hrúbku 1 a pol až 2 centimetre. Použite tupú stranu noža a vytvorte na ňom mriežky a následne povykrajujte kolieska.

Takto pripravené kolieska nechajte kysnúť na čistom plechu 30 minút. Medzitým si pred pečením pripravte rozšľahané vajíčko so soľou, ktorým potriete kolieska. Pagáčiky pečte 15 minút na 190°C.

 

 

You Might Also Like