Tajný recept na to najlepšie kysnuté cesto. Buchty sú z neho ľahké, svieže a neuveriteľne mäkké

Podelíme sa s vami o recept, ktorý svojou chuťou a možno aj vzhľadom bude pripomínať lahodné šišky s vašou obľúbenou náplňou. Môžete si ich upiecť alebo usmažiť, pripraviť si ich na sladko alebo na slano. Medzi naše obľúbené patria čerešňové, špenátové či plnené dusenou kapustou.

ingrediencie:

  • 50 g čerstvého droždia
  • 300 ml mlieka
  • 4 polievkové lyžice cukru
  • 800 g hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • 100 ml rastlinného oleja
  • trochu vlažnej vody (podľa potreby)
  • štipka soli

Postup:

  1. Do teplého mlieka rozpustite droždie, pridajte cukor a 6 polievkových lyžíc múky. Všetko dôkladne premiešajte, prikryte a nechajte odpočívať na teplom mieste po dobu 30 minút.
  2. Vajíčka s izbovou teplotou zmiešajte spolu so štipkou soli a postupne ich pridávajte do kvásku.
  3. Pridajte múku, zalejeme maslom a vytvorte si nelepivé cesto.
  4. Pracovnú dosku potrite rastlinným maslom / olejom (nie múkou!), Vyložte na ňu cesto, prikryte utierkou a nechajte 30 minút kysnúť. Počas tejto doby si môžete pripraviť plnku.
  5. Cesto rozdeľte na malé porcie a vytvarujte z nich bochníky (viď. Obrázok). Nechajte odstáť ďalších 15 minút.
  6. Ak sa rozhodnete, že budete buchty piecť, potrite ich žĺtkom alebo silným čajovým odvarom. V prípade vyprážania, ich nemusíte potierať ničím, len ich zľahka pritlačte dlaňou k doske.
  7. Pečte v rúre 25 minút pri 180 stupňoch alebo vložte do dobre vyhriatej panvice s miernym množstvom oleja.

Nemusíte sa obávať, že ich čerstvosť sa s príchodom ďalšieho dňa vyparí. Po vybratí z chladničky boli rovnako nadýchané a vláčne, ako v deň prípravy!

 

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like