Tá najlepšia príloha z CUKETY a ZEMIAKOV

Veľmi jednoduchý a rýchly obed, ktorý pripraví aj začiatočníčka v kuchyni. Cukiet je teraz v záhrade požehnane, tak šup s ňou do kuchyne pripraviť chutný obed, na ktorom si pochutí celá rodina. Toto jedlo môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo aj ako hlavné jedlo, ktoré je vhodné aj pre vegetariánov. 

Potrebujeme:

– 3 veľké zemiaky,
– 1 väčšiu cuketu,
– 300 ml mlieka,
– 200 ml smotany na varenie,
– 3 vajíčka,
– 3 strúčiky cesnaku,
– lyžičku soli a štipku čierneho korenia,
– 150 g nastrúhaného syra,
– 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu,
– maslo na vymastenie pekáča.

Postup:

1.
Zemiaky očistíme a spolu s cuketou poriadne umyjeme. Nakrájame na tenké kolieska. Snažíme sa krájať rovnomerne. Ak nemáte poriadne ostrý nôž, pomôžte si strúhadlom.

2.
V miske vymiešame mlieko, smotanu, soľ, vajíčka, pretlačený cesnak a nakoniec pridáme aj tymián. Ak nemáte radi bylinky, tymián nemusíte pridávať, prípadne ho môžete zameniť za iný typ bylinky.

3.
Pripravíme si zapekaciu misku, ktorú vymažeme maslom a začneme striadavo ukladať kolieska zemiaku a cukety tak, aby sa prekrývali.

4.
Naukladané zemiaky a cuketu zalejeme pripravenou smotanovou zálievkou a dáme piecť do vopred vyhriatej trúby. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca hodinu zakryté alobalom. Záleží na tom, na ako hrubé kolieska ste nakrájali zemiaky a cuketu.

5.
10 minút pred koncom pečenia alobal zoberieme, vrch posypeme strúhaným syrom a necháme dopiecť.

6.
Po upečení necháme 10 – 15 minút postáť a môžeme podávať.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: Vk

You Might Also Like