Budete potrebovať:
1 l mlieka
400 ml vody
3 šálky ryže
200 g cukru
3 PL škrobu
2 žĺtky
1 balíček vanilkového cukru
1 PL trstinového cukru
štipka škorice
Postup prípravy:
Ryžu umyte a nechajte uvariť do mäkka vo vode. V miske si zmiešajte žĺtky s cukrom a vyšľahajte ich. Počas šľahania pomaly pridávajte mlieko. Zmes dajte na slabý oheň, aby sa ohriala. Nesmie sa začať variť!
Škrob zrieďte s trochou vody. Po uvarení pridajte mäkkú ryžu do mliečnej zmesi a pridajte aj vanilkový cukor a škrob rozrobený vo vode. Na miernom ohni všetko spolu dobre premiešajte a odstavte.
Ryžu naložte do keramických zapekacích misiek. Ryžu v miskách posypte trochou škorice a vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov. Ešte predtým misky posypte trstinovým cukrom, ktorý sa zapečie do chrumkavej krusty. Aby sa vám dezert v rúre nevysušil, dajte na dno rúry plech s vodou. Keď ubehne od začiatku pečenia 15 minút, vyberte misky z rúry.
Ryžu ešte nejedzte, nechajte ju celkom vychladiť a dajte do chladničky stuhnúť. Turci ju jedia výlučne studenú. My však vieme, že je vynikajúca aj horúca. Nuž, výber je na vás. Prajeme dobrú chuť
Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!
zdroj: sovkusom.ru