Šunku a hotové mäsové výrobky už v obchode nekupujeme! Tu je dôvod

Mäsové výrobky, ktoré boli spracované v mäsokombinátoch, majú vysoký obsah soli a škodlivých chemikálii. Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso ako produkt, ktorý spôsobuje rakovinu. Z mnohých štúdií vyplýva, že ľudia, ktorí jedia spracované mäso a klobásy, si zvyšujú riziko predčasnej smrti o 40%.

 

Preto si namiesto toho kúpe kúsok dobrého mäsa a pripravte si ho sami. Okrem toho je varenie šunky jednoduchým procesom a výsledok prekoná všetky vaše očakávania.

Potrebujete:

  • 1,5 kg bravčového mäsa
  • 1 liter vody
  • 100 g soli
  • 5 ks čierneho korenia
  • 2 ks klinčekov
  • 1 sušená čili paprička

Postup

  1. Soľný roztok si pripravíte uvarením vody do ktorej nasypete soľ a všetky koreniny. Keď začne vrieť počkajte ešte 1 minútu a následne odstráňte z ohňa.

  1. Vezmite si striekačku, naplňte ju roztokom a vpichujte ho do všetkých strán mäsa. Umožni to rovnomerne rozloženie soli.

  1. Mäso vložte do nádoby a zalejte ho zvyšným roztokom. Vložte ho na 3 dni do chladničky a z času na čas ho otočte tak, aby si zachovalo jednotnú farbu a lepšie osolenie.

  1. Mäso potom obviažte špagátom alebo ho vložte do potravinárskej fólie.
  2. Zohrejte si vodu na 85 stupňov a vložte do nej šunku. Znížte plameň a varte asi 2 hodinky. Je veľmi dôležité, aby teplota vody bola 78-80 stupňov, nie vyššia. Výsledkom bude šťavnatá a krásna šunka. Najjednoduchší spôsob, ako si odmerať teplotu vody je pomocou kulinárskeho teplomeru.
  1. Keď je dovarená, oblejte ju studenou vodou, nechajte vychladnúť a nechajte v chladničke ešte niekoľko hodín.

Táto domáca šunka sa uchováva v chladničke až na štyri dni, pretože konzervačné látky obsahujú iba soľ. Šunka v domácnosti je jemná, šťavnatá a takmer nerozoznateľná od chuti obchodu.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj:takprosto.cc

You Might Also Like