Štrúdľa 3x inak. Tieto skvelé recepty musíte skúsiť.

Čakáte návštevu a neviete čo im ponúknuť? Oslaďte si chvíľu strávenú so svojimi priateľmi netradičnou štrúdľou.
Máme pre Vás 3 rôzne druhy štrúdľe: jogurtovú, klasickú a zo zemiakového cesta.
Je len na Vás, ktorú si vyberiete🙂

Závin z jogurtového cesta

..: Čo budete potrebovať: ..

150 ml bieleho jogurtu
140g hery
300g hladkej múky
1 žĺtok
1/2 prášku do pečiva
vajce na potretie
práškový cukor na posypanie

400g jabĺk
400g hrušiek
škorica
cukor kryštál
hrsť strúhanky
(kto chce môže pridať hrozienka)

..:Postup:..

Na dosku si dajte múku, prášok do pečiva a nakrájanú heru.
Ďalej zapracujeme jogurt a žĺtok. Potom rukami vypracujeme hladké cesto.
Cesto potom zabalíme do fólie a necháme odpočinúť približne 45 minút.
Medzitým si jablká a hrušky olúpeme a nastrúhame. Kto chce môže nakrájať na menšie plátky.
Potom je na rade opäť cesto. Rozdelíme sa ho na 2-3 časti a každej vyvaľkáme na tenký plát.
Potom jednotlivé pláty pokladajte na plech, posypte opraženou strúhankou, cukrom a škoricou.
Kto chce môže cukor a škoricu spracovať s jablkami a hruškami.
Do stredu plátu nasypete zmes.
Jednu stranu preložte cez ovocia a potrite vajíčkom a to isté s druhou stranou.
Závin pečieme 20-30 minút na 180 ° C.

Tradičný závin s jablkami a vínom

..: Čo budete potrebovať: ..

350g hladkej múky.
1 vajce
1.5dl mlieka
20g masla
žĺtok
práškový cukor na posypanie
maslo na potretie

700g jabĺk
150ml hroznového vína
100g krupicového cukru
80g strúhanky
10 lyžíc masla
2 lyžice hrozienok

..:Postup:..

Na dosku si preosejeme múku a doprostred si urobíme jamku do neho nalejeme mlieko a rozpustené maslo.
Pridáme vajce a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočinúť.
Potom budeme postupovať rovnako ako u predošlého cesta.
Na cesto potom pokladáme jablká s hroznovým vínom a hrozienka. Poprášime strúhankou a pokvapkáme maslom.
Závin pečieme 20-30 minút na 180 ° C.

Zemiakový závin s jablkami

..: Čo budete potrebovať: ..

250g hrubej múky
160g varených zemiakov
80g masla
1 vajce
1dl
10g cukru
10g droždia
štipka strúhaného citornu
práškový cukor na posypanie

700g jabĺk
100g masla
60g strúhanky
hrsť mandlí
cukor podľa chuti
lyžice mletej škorice
trocha rumu (nemusí byť)

..:Postup:..

Droždie s cukrom rozmiešame vo vlažnom mlieku a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.
Medzitým nastrúhame uvarené zemiaky a pridáme k nim rozpustené maslo, múku, soľ, citrónovú kôru a vajcia.
Prilejeme kvások, podľa potreby prilejeme mlieko a zarobíme tuhšie cesto. Poprášime múkou a prikryjeme utierkou. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozdelíme na 2 pláty. Potrieme ho rozpusteným maslom a pokladáme jablká, mandle a posypeme škoricou a cukrom. Kto chce môže pokvapkať rumom. Na záver posypeme strúhankou cesto stočíme do závinu a položíme na plech kde necháme ešte chvíľu kysnúť. Potrieme vajcom a pečieme do ružova na 170 ° C.

You Might Also Like