Srbský krémeš – legenda medzi zákuskami: Robila som ho pre návštevu, neostala ani omrvinka! Už ho robievam len z dvojitej dávky…

Potrebujeme:

Na cesto:

7 ks žĺtok.
200 g cukor
200 g múka polohrubá
1 balíček Kypriaci prášok do pečiva
2 zarovnaná PL Holandské kakao
75 ml voda
2 PL džem marhuľový

Na krém:

7 ks bielok
2 balíček Zlatý klas
600 ml mlieko polotučné
100 g cukor

Na ozdobenie:

500 ml smotana na šľahanie (33%)
2 zarovnaná PL cukor
2 balíček Smeta-fix
50 g čokoláda strúhaná strúhaná

Ešte potrebujeme:

plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač

Príprava

1

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a vodu a ručne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Doba pečenia: 20 min.

2

Plát necháme vychladnúť a potom ho potrieme džemom.

3

Na prípravu krému v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Zlatý klas uvaríme s mliekom a cukrom podľa návodu na obale a ešte horúci ho vmiešame do tuhého snehu. Krém nalejeme na korpus a odložíme do chladničky stuhnúť.

4

Na ozdobenie ušľaháme smotanu s cukrom a Smeta-fixom dotuha. Šľahačku nanesieme na stuhnutý krém a rovnomerne rozotrieme. Na povrch nastrúhame čokoládu.

You Might Also Like