Špenátovo-syrové taštičky: Moja kamarátka pripravila na oslavu tieto chutné taštičky. Hneď po prvom uhryznutí som sa opýtala na recept!

Namiesto zložitej večere, fantastické špenátové taštičky, ktoré máte hotové rýchlo a jednoducho a nestihnete pritom ani dopiť večerný čaj. Alebo si ich pripravte na raňajky. Chutia skvele aj studené a ak si ich posypete tvrdým syrom, tak sa zbláznim. Talianska lahôdka!

Čo budete potrebovať?

  • 1 lístkové cesto
  • olivový olej
  • 500g baby špenátu, prípadne klasických špenátových listov
  • 1 cibulu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 vajec
  • 2 žĺtky na potretie cesta
  • soľ a korenie podľa chuti
  • ½ šálku plnotučného mléka
  • ½ šálky petržlenovej vňate
  • 200 g feta syra
  • 100 g ricotta syra
  • trochu nasekaného kopru dle chuti

Ako na to?

Do panvice dajte rozohriať trochu olivového oleja a pridajte špenát, chvíľu poduste. Potom preložte do misky. Do panvice dajte opäť trochu oleja a nechajte v ňom osmažiť cibuľku nakrájanú nadrobno. Keď je už cibuľa zlatistá, pridajte prelisovaný cesnak. Potom panvicu odstavte.

Vo väčšej miske si vyšľahajte celé vajíčka, osoľte ich a okoreňte, pridajte ricottu, nasekanú petržlenovú vňať a nasekaný kôpor a na záver nadrobte do zmesi feta syr. Podusený špenát vyžmýkajte od prebytočnej vody a pridajte ho do syrovo-vaječnej zmesi. Všetko spolu dobre premiešajte.

Lístkové cesto si skôr, než ho rozvaľkáme, rozkrojte na tri diely. Všetky tri diely vyvaľkajte na veľkosť podľa Vášho uváženia a podľa toho, ako hrubé Vám lístkové cesto vyhovuje po upečení. Každú tretinu rozvaľkajte na ďalšie rovnomerné štvorčeky. Každý štvorček naplňte špenátovo-syrovou plnkou a zabaľte do tvaru taštičky tak, že rohy štvorca spojíte uprostred nad plnkou. Uistite sa, že cesto je zlepené zo všetkých strán a ukladajte taštičky na plech vyložený papierom na pečenie.

Na záver rozšľahajte dva žĺtky a potrite s nimi každou taštičku. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečte približne 25 minút.

Špenátové taštičky môžete jesť ihneď posypané tvrdým syrom, alebo je po vychladnutí môžete dať zamraziť. Ak na ne budete mať chuť, jednoducho si ich rozmrazíte a ohrejete v mikrovlnke.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

Prajeme dobrú chuť!

You Might Also Like