Solená zelenina do vývarov, polievok a omáčok, za 30 minút máte zásoby na celý rok, bujóny a dochucovadlá nepotrebujete recept

Nepotrebujete žiadne bujóny, ani umelé prísady, táto zelenina polievku výborne ochutí a preto je obzvlášť užitočná do silných domácich vývarov.

Navyše vyrobíte ju celkom jednoducho, všetko zvládnete do pol hodinky.

Určite skúste:

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 300 g morskej soli/jemne mletá
  • 500 g mrkvy
  • 250 g listov zeleru/ ligurčeka
  • 500 g zeléru
  • 250 g petržlenu
  • 50-100 petržlenovej vňate

Takto budeme v recepte postupovať:

  • Koreňovú zeleninu očistíme a ak si chcete uľahčiť prácu, dajte ju do kuchynského robota, ktorý ju naseká nadrobno.
  • Inak je potrebné zeleninu nakrájať skutočne nadrobno a bude to samozrejme trvať dlhšie.
  • Listy ligurčeka a petržlenu nakrájame nadrobno ručne a spolu so soľou primiešame k zelenine.
  • Teraz už len stačí naplniť do přirpavených čistých pohárov na zaváranie.
  • Stačí použiť menšie poháre napríklad tie od desiate a zeleninu do nich poriadne natlačiť.
  • Uzavrieme a skladujeme v komore – ideálne je chladnejšie a tmavšie miesto.
  • Zmes je veľmi slaná a preto pridávajte do polievok, omáčok alebo pod mäso veľmi striedmo – do vývaru stačí 1-2 lyžičky.
  • Zmes výborne ochutí a krásne vonia, ak máte domáce zeleninu, je to skvelý spôsob, ako ju uchovať do obľúbených domácich pochúťok.
  • Ja túto zmes pridávam napríklad aj do sviečkovej.
  • Zmes vydrží vďaka soli, ktorá je zároveň aj skvelým konzervantom.

Máme hotovo!

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj: snez.to

You Might Also Like