Slaný syrový koláč budete chcieť vyskúšať doma aj vy! Má dokonalú chuť a ľahký postup.

Či už potrebujete večeru, obed, prílohu, pohostenie pre hostí, alebo len preto, že máte chuť, vždy sa nájde dôvod upiecť si slaný koláč. Jeho chuť vás úplne dostane.

Budete potrebovať:

  1. 100 ml vody
  2. 2 vajcia
  3. 1 žĺtok
  4. 1 ČL soli
  5. 2 PL olivového oleja
  6. 500 g hladkej múky
  7. 400 g Sulguni syra
  8. 300 g tvrdého syra
  9. 120g masla

Postup prípravy:

100 g masla odložte do mrazničky. Na dosku si vysypte pšeničnú múku, v strede spravte jamku a buchnite do nej vajcia, pridajte olivový olej, vodu a soľ. Vymieste cesto a preneste ho do misky. Tú zakryte utierkou a nechajte cesto polhodinu odpočívať. Potom ho rozdeľte na 5 dielov, z toho 4 rovnako veľké a 1 o niečo väčší.

4 menšie kúsky cesta vyvaľkajte na tenšiu placku tak, aby zodpovedala forme, v ktorej budete cesto piecť. Piaty diel musí byť o niečo väčší.

V hrnci si nechajte zovrieť vodu a do vriacej vložte opatrne najväčší kus cesta. Varte ho 1 minútu. Vodu pritom nechajte vrieť, nezhasínajte plameň.

Pripravte si nádobu so studenou vodou a cesto do nej opatrne premiestnite na pol minúty, nie viac! Potom cesto položte na čistú suchú utierku, takto rýchlejšie vyschne. To isté urobte s ostatnými menšími plackami cesta.

Kým sa cesto chladí, nastrúhajte si dva druhy syra na hrubom strúhadle a premiešajte ich, aby sa chute rovnomerne rozložili. Aj syr rozdeľte na 4 rovnaké diely.

Roztopte si maslo a trochu vylejte na dno formy, rozotrite ho. Naneste prvé – najväčšie cesto a prekryte ním aj okraje formy. Naň nasypte časť syra a prikryte ho menším cestom. Takto postupujte a pamätajte, že vrchná vrstva má byť už neposypaná.

Pretŕčajúce okraje najväčšieho cesta prekryte navrch poslednej vrstvy cesta. Žĺtok si rozmiešajte a ponatierajte ním vrch koláča. Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pečte 40 minút. Podávajte horúce. Prajeme dobrú chuť

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

zdroj:  sovkusom.ru

You Might Also Like