Recept na vrstvenú cigánsku pečienku: Keď toto postavíte na stôl, všetkým okolo sa začnú okamžite zbiehať slinky!

Tento recept robím keď čakám na obed viac ľudí a veľmi obľúbený je na rodinných oslavách. Dokonca, mi sestra vždy volá pár dní dopredu, aby som nezabudla na cigánsku. Ide o veľmi chutný nápad na prípravu mäsa s perfektnými prísadami vnútri.

Čo budeme potrebovať:

  • 6 hrubších plátkov hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 4 čo najväčšie kyslé uhorky nakrájané na plátky
  • 4 cibule nakrájané na plátky
  • horčicu
  • 10 plátkov slaniny – ideálne hrubšie
  • Soľ a korenie

Na omáčku:

  • 500 ml červeného vína
  • 700 ml hovädzieho vývaru
  • 1 cibuľku nakrájanú na drobno
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • 1 bal. čerstvej polievkovej zeleniny očistenej a nakrájanej nadrobno
  • 2 ks. bobkového listu
  • olej

Postup:

Každý kúsok mäsa si najskôr nakrojíme na čo najväčšiu plochu a následne rozklepeme tenko pod fóliou – rovnako, ako keď sa chystáte pripravovať masovou roládu. Mäso ochutíme soľou a korením.

Začnite vrstviť. Na plát mäsa natrieme horčicu, 2 plátky slaniny, niekoľko krúžkov uhoriek a cibule. Pokračujeme ďalším kusom mäsa a rovnakými prísadami, vrstvíme, kým nepoužijeme všetko mäso.

Mäso je teraz dobré upevniť motúzom, previažeme podobne, ako španielskeho vtáčika a preložíme na pekáč.

Na panvici rozpálime olej a osmažíme cibuľku. Pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú nadrobno a všetko spolu restujeme než zelenina chytí peknú farbu. Osolíme, okoreníme a pridáme aj paradajkový pretlak, bobkový list a necháme všetko spoločne povariť.

Teraz podlejeme červeným vínom a necháme ešte variť asi 3-5 minút. Omáčku prelejte cez mäso, prikryte pokrievkou a vložte do rúry. Ak máme hovädzie mäso, pečieme pri teplote 180 stupňov 2-2,5 hodiny, ak bravčové, stačí aj kratšia doba pečenia.

 

Po dopečení nezabudnite odstrániť povrázok. Servírujeme s prílohou podľa chuti, výborne však táto pochúťka chutí aj s obyčajným chlebom. Ako prílohu odporúčam tiež dusené kapustu a varené zemiaky!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

You Might Also Like