Recept na ten najlepší domáci bazový sirup podľa mojej babičky z Oravy

Mnohí z vás si určite spomínajú na to, ako babičky robili úžasné limonády z domáceho bazového sirupu. Dnes si ukážeme, ako takú domácu lahôdku pripraviť tak, aby bol sirup plný vitamínov a samozrejme bez konzervantov. Bazový sirup skvele osladí čaj a nahradí umelé šťavy z obchodu. 🙂

 

potrebujete

  • 35 – 40 kvetov bazy (nezbierajte pri cestách ani v meste)
  • 2 litre vody
  • 1 kg cukru (určite siahnite po nejakom zdravšom, než je biely kryštál)
  • 4 citróny

Kedy zbierať kvety bazy?

 

Kvety bazy je najlepšie zbierať počas jari v máji a v júni, keď sú najväčšie, mladé a obsahujú veľa peľu. Ideálny čas je hneď ráno počas slnečných dní, pretože vtedy sú kvety na peľ najbohatšie.

 

Postup

Krok 1

 

Nazbierané kvety spracujte ešte v ten deň, kedy ich natrháte. Kvety je potrebné zbaviť ich drevnatých častí a chrobáčikov (najlepšie krátko preperte vo vode).

Krok 2

Vložte kvety do hrnca a zalejte prevarenou vychladenou vodou. Následne pridajte citrón, ktorý si nakrájajte na kolieska. Tiež môžete použiť len vytlačenú citrónovú šťavu miesto celého citróna.

Takto vyrobenú zmes nechajte odstáť jeden až dva dni, kým nezíska krásnu zlatú farbu.

Krok 3

Teraz je potrebné zmes scediť tak, aby šťava neobsahovala žiadne stopy po kvetoch. Použiť môžete cedidlo alebo čistú utierku / plátno. Zlatistú tekutinu zohrejte na 50 ° C a za stáleho miešania pridávajte cukor. Sirup je hotový vo chvíli, keď je všetok cukor úplne rozpustený a tekutina získa hustejšiu konzistenciu.

krok 4

Pokiaľ chcete sirup dlhšie skladovať, môže ho ešte prevariť. My odporúčame rýchlejšie spotrebovať, pretože počas varu stratí sirup väčšinu vitamínov . Horúci sirup vlejte do vopred vyhriatych a najmä poriadne umytých fliaš. Skladujte na chladnom tmavom mieste.

Zdroj: georgiapellegrini.com

You Might Also Like