Recept na najlepšie TZATZIKY mám od mojej babky z Grécka. Na tatársku a kečup ani nepomyslíte

Dnes vám prezradíme niečo o typickom gréckom pokrme, ktorý už stihol obletieť celý svet a vrátil sa vrátil do svojej vlasti. Podobá sa veľmi hustej omáčke, ale ubezpečujeme vás, že ju stačí jesť len s lyžičkou. Reč je o slávnom gréckom recepte tzatziki.

 

Pôvodne bol nazvaný mittico a tak ako aj dnes, aj vtedy sa vyrábal z gréckeho jogurtu a uhoriek. Potom si ho vypožičali Turci, podobný pokrm sa objavil v Iraku, a svoje miesto si našlo dokonca aj v Indii! Po tom, ako sa recept vrátil do svojej vlasti, získal svoj známy názov. Po celom svete je omáčka z jogurtu a uhoriek považovaná za jednu z najchutnejších a najzdravších.

Ingrediencie

  • 250 g jogurtu
  • 2 uhorky
  • 0,5 čl rasce
  • Zelená cibuľka
  • 10 g koriandru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Kôpor (voliteľné)
  • Soľ

Postup

  1. Zahrejte si suchú panvicu a zľahka si na nej opražte rascu po dobu dvoch minút. Následne ju vysypte do hlbokej misky.
  2. Opláchnite si bylinky (3 vetvičky koriandru, kôpru a jednej stonky cibule) a nakrájajte ich čo možno na najmenšie kúsky. Pridajte ich k opraženej rasci.
  3. Uhorky zbavte šupky, nastrúhajte ich na hrubšie kúsky a vložte do misky. Pridajte pretlačený cesnak – jeho prítomnosť je voliteľná, počet strúčikov závisí od vašich preferencií.

  1. Pridajte jogurt, soľ a všetko premiešajte. Servírujte ihneď, je nutné, aby nestáli dlho vonku pri izbovej teplote.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like