Recept na jednoduché pirôžky zo starých rožkov. Ja už ich inak nerobím ..

Perfektný nápad na obľúbenú Slovenskú pochúťku – plnené pirohy. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete naplniť aj tvarohom, kapustou s údeným mäskom, alebo akúkoľvek inú prílohou.

Ja milujem tie lekvárové s maslom a makom.

Čo budeme potrebovať:

  • 4 staršie rožky
  • Polohrubú múku (asi 350-400 g)
  • mlieko
  • mak, lekvár alebo tvaroh

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby sa rožky mliekom nasiakli, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.

Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku. Ja to robím tak, že najskôr nasypem od oka múku na mokré rohlíčky a spracujem rukami a potom postupne prisypávame a miešame, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.

Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžky.

Pirohy varíme klasicky v ľahko osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!

Máme hotovo:) Dobrou chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

You Might Also Like