Recept na geniálne šľahačkové rožteky: Toto je najlepšie cesto na sladké pečivo, aké som kedy robila!

Tieto lahodné rožteky môžete plniť čímkoľvek – makom, orechmi, tvarohom, slivkami  alebo akoukoľvek vašou obľúbenou náplňou. Mne najviac chutia s úplne obyčajnou pudingovou náplňou 🙂

 

Čo budeme potrebovať:

  • 6 vajec
  • 200 ml smotany na šľahanie (ja som použila 30%)
  • 100 g nastrúhaného masla
  • 10 g soli
  • 40 g Kr. cukru
  • 25 g čerstvého droždia
  • asi 800 g múky (ja som použila Bio hladkú celozrnnú múku – Bl-55, môžete však použiť aj klasiku hladká extra špeciál)

na pudingovú náplň:

  • 1 bal vanilkového pudingu
  • 400 ml mlieka
  • Cukor podľa chuti

na potretie:

  • 2 žĺtky a 2 lyžice mlieka na potretie

 

Postup:

Množstvo múky je len približné, ja pridávam od oka podľa konzistencie cesta.

Všetky prísady na cesto jednoducho zmiešame a vypracujeme mäkšie cesto – hnetieme, kým cesto neprestane lepiť. Keď sa nelepí na ruky a na steny misy, je pripravené.

Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.

Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 14 rovnakých kúskov – guličiek. Necháme asi 10 minút kysnúť.

Potom z každého kúsku cesta vyvaľkáme tvar obdĺžnika. Na jednej polovici ho nakrojíme na prúžky a na druhej navrstvíme asi 2-3 lyžičky pudingu.

Zavinieme a cez vrch preložíme nakrájanú časť cesta.

Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme žĺtkami zmiešanými s mliekom a necháme ešte pol hodinku kysnúť.

Potom vložíme do vyhriatej rúry a necháme piecť, kým rožteky na povrchu nie sú takto nádherne hnedasté.

Dobrú chuť!

You Might Also Like