Recept na cesto, ktoré môžete držať v chladničke aj niekoľko dní, je vhodné na rožky, pizzu alebo niečo iné!

Dnes vám prinášame dve také recepty, ktoré sú jednoduché, večer ich vymiesite a ráno môžete piecť pizzu, rôzne sladké pečivá alebo žemle.

V chladničke cesto vydrží aj 3 dni. Cesto môžete plniť rôznou plnkou.

Prísady na prvú variantu:

  • 50 g čerstvého droždia alebo 2 čl suchého droždia
  • ½ čl soli
  • 250 ml soli
  • 2 pl cukru
  • 200 g mäkkého masla alebo margarínu
  • cca 3,5 hrnčeka hladkej múky

Ak chcete pripraviť sladké cesto, pridajte ešte 2 pl cukru, ak robíte slané, pridajte ešte 1 čl soli.

Druhá varianta:

  • 50 g cukru
  • 40 g masla alebo margarínu
  • 30 g masti
  • 250 ml mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 8 g suchého droždia
  • ½ čl soli

Pri príprave sladkého cesta môžete pridať ešte 1-2 pl cukru, pri slanom pridajte 1 čl soli.

Príprava:

Z mlieka a droždia pripravíme kvások, pridáme ostatné suroviny. Ak použijete suché droždie, cesto môžete hneď vymiesiť. Vymiesime hladké cesto, ak ho chceme hneď použiť, necháme ho na teplom mieste nakysnúť jednu hodinu a bude hotové na pečenie. Ak ho chcete požiť len na druhý deň, zakryte ho potravinárskou fóliou a položte na chladné miesto. Pred použitím vyberieme z chladničky, necháme stáť 15 minút, vymiesime a môžeme ho piecť.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like