Pruhovaná bábovka vás prekvapí jemnou chuťou a rýchlou prípravou. Je šťavnatá vláčna a veľmi chutná.

Zdieľať článok na

Tradičnú mramorovú babičkinu bábovku určite všetci dôverne poznáme. Prečo si ju ale neozvláštnit? Bábovka je po rozkrojení krásne pruhovaná a dostane ihneď úplne iný nádych. Inšpirujte sa týmto receptom a hlavne postupom, ktorým pruhované bábovky docielite. 

Vzhľad tejto slávnostnejšej bábovky je sám o sebe nezvyčajný a teda ho nemusíte nejako prizdobovať. Chcete dodať zákuskov ale úplný šmrnc a lesk, pripravte si ešte glazúru, ktorú potrite na upečenú bábovku.

Ingrediencie:

– 500 g hladkej múky
– 400 g cukru
– 200 g kyslej smotany
– 110 g masla
– 2 vajcia
– 1 kypriaci prášok
– 2 lyžice kakaa
– vanilkový cukor, alebo štipka vanilky

Na glazúru:
– Čokoládová tyčinku
– 20 ml vody
– Kúsok masla

Postup:

1) Do misy si cez sito preosejte múku. Docielite toho, že upečená bábovka bude vzdušná a nadýchaná.

2) Vo vodnom kúpeli si rozohrejte maslo. Vajíčka vyšľaháme do hladkej peny spoločne s cukrom.

3) Prilievajte pomaly maslo a pridávajte po lyžiciach smotanu. Po malých dávkach pridávajte múku.

4) Cesto si potom rozdeľte na dve časti. Jedna časť je vanilková a druhá čokoládová. Pre zvýraznenie oboch chuťou môžete do každej časti cesta pridať čokoládu. Do bielej časti čokoládu bielu a do tmavej, tmavú.

5) Formu, guľatú, alebo bábovkovú si vymažte maslom a vysypte múkou.

6) Vo finále ide o samotný, pruhovaný efekt. Docielite ho tak, že dáte do stredu formy najprv svetlé cesto a na to potom opäť do stredu cesto tmavé. Striedate teda stále svetlé cesto s tmavým a pritom stále nalievate cesto do stredu formy. Takto pokračujte s celou dávkou cesta.

7) Ak sa vám požadovaný tvar nepodarí, môžete si pomôcť špajdľou a ľubovoľnú variantu si dokresliť. Pečiete 50 až 60 minút. Stupne závisí na výkone rúry.

Glazúra:
1) Čokoládovú tyčinku si rozkrájajte na kúsky.

2) Za stáleho miešania začnite rozlámanú tyčinku zahrievať v hrnci a pridajte vodu. Miešajte.

3) V inom hrnci si rozpustíme maslo. Až sa rozpustí, premiešajte ho s čokoládovou hmotou.

4) Glazúru po aplikácii na bábovku nechajte vychladnúť a stuhnúť.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.


Zdieľať článok na

You Might Also Like