Prekladaný koláč s bohatou makovou plnkou: Najchutnejšia dobrota, ktorá sa vždy vydarí hneď na prvýkrát a zvládnu ju aj úplné začiatočníčky

Všetci milovníci maku, zbystrite pozornosť! Máme pre vás skvelý recept na lahodný koláč, ktorý je ideálny k čaju. Plnku si môžete prispôsobiť vlastným chuťovým pohárikom, pretože tu sa medze nekladú! Prajeme vám dobrú chuť.

Tento recept nepatrí medzi typické, no prekvapí vás svojou jednoduchosťou a rýchlou prípravou. Zaujímavo prekladané cesto a poriadna dávka chutnej makovej náplne si vás určite získa.

Budeme potrebovať:

Na cesto

50 g masla

1/2 polievkovej lyžice cukru

štipka soli

1 vajce

100 ml mlieka

300 g hladkej múky (v závislosti od druhu múky sa môže množstvo meniť)

Na náplň

250 g maku

150 g cukru

150 g masla

Postup:

Najprv si pripravíme cesto, ktoré je hotové veľmi rýchlo a výhodou je i to, že nemusíme čakať, kým vykysne. Roztopíme si všetok objem masla (50 g ide do cesta, ďalších 150 g je určených na namazanie cesta). Keď je maslo roztopené, 50 g určených na vytvorenie cesta si zmiešame so štipkou soli a cukrom. Následne k tomu pridáme 100 ml mlieka a znova premiešame. Potom si k maslu s mliekom pridáme vajce, ktoré pomocou vidličky alebo kuchynskej metličky rozšľaháme, kým získame jednoliatu zmes. Na záver pridáme preosiatu múku, ktorú zmiešame so zvyškom zmesi a začneme miesiť cesto. Cesto by malo byť mäkké a poddajné, no nemalo by sa po dôkladnom vymiesení lepiť. Podľa vlhkosti a kvality múky ale i podľa veľkosti vajíčka sa môže množstvo múky potrebnej na vymiesenie cesta líšiť. 300 g múky uvedenej v recepte sa môže znížiť na 280 g, no možno jej budete potrebovať viac (aj 340 g).

Pred ďalším pokračovaním je potrebné si opražiť mak. Všetok vysypeme na suchú panvicu a necháme ho na malom plameni zohriať, pričom ho občas premiešame. Keď začne rozvoniavať (asi po 4 až 5 minútach), stiahneme ho zo sporáka a necháme trošku vychladnúť. Potom k nemu primiešame cukor a všetko dobre zamiešame.

Pripravené cesto si potom na pracovnej doske posypanej múky rozvaľkáme na tenký plát. Z daného množstva by ste mali vytvoriť cesto hrubé nie viac ako 3 mm a jeho veľkosť by mala byť približne 50 x 45 cm. Na tenko vyvaľkané cesto následne celé natrieme roztopeným maslom. Potom ho posypeme asi polovicou pripraveného maku s cukrom po celej ploche. Následne cesto preložíme tak, že si ho pomyselne rozdelíme na 3 zvislé pásy. Ľavú a pravú časť potom preložíme smerom k stredu, čím vytvoríme plochu, ktorá nie je posypaná makom. Následne cesto znovu natrieme maslom a potom posypeme makom. Teraz cesto preložíme na polovicu (znova zvislo). Znovu natrieme maslom a posypeme makom a posledný krát preložíme, tentokrát na priečne na polovicu tak, aby sme vytvorili takmer štvorec.

Prekladaný makový zákusok dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a môžeme ho ešte posypať makom. Pečieme asi 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Zákusok je upečený, keď sa na ňom vytvorí kôrka so zlatistým nádychom. Po upečení ho vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť, inak by sa nám zle krájal. Vychladený zákusok krájame na kúsky a môžeme ho posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj :  domashnee-pechene

You Might Also Like