Pre všetkých milovníkov jabĺk – obrátený jablkový koláč s kyslou smotanou a čokoládou. Musíte ho vyskúšať, chutí fantasticky!

Tento skvelý jednoduchý recept ocenia najmä milovníci jabĺk. Ja ho robím pravidelne a u nás doma ho všetci milujú.

Jediný problém je ten, že nestačí stuhnúť – je hneď preč :).

Čo budeme potrebovať na prípravu „Jablkáča“:

750 gramov jabĺk, ktoré ochutíme škoricou, cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou

Na cesto:

4 vajcia
180 g cukor práškový
180 g polohrubá muka
1/2 bal. prášok do pečiva
1 dl olej, voda
kakao podľa chuti
2 bal. puding vanilkový alebo smotanový
6 dl mlieko
cukor podľa chuti
1 kus tvaroh vo vaničke nízkotučný
2 kusy kyslej smotana
čokoláda podľa chuti

Postup:

Jablká ošúpeme, nastrúhame, ochutíme škoricou, cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou, všetko rozložíme na plech s papierom na pečenie.

Vyšľaháme piškótové cesto, žĺtky s cukrom, pridáme i olej a vodu (pridávajte po lyžičkách, cesto by malo mať konzistenciu ako cesto na klasickú piškótu), múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov (primiešame ručne a po častiach).

Cesto vylejeme na jablká, dáme piecť na 175 stupňov. Dávajte pozor, cesto sa upečie naozaj rýchlo (17-20 min).

Po upečení a vychladnutí prevrátime na druhú stranu. Z mlieka, cukru a puding. práškov uvaríme hustú kašu, ktorú necháme trochu vychladnúť, potom vymiešame spolu s tvarohom a jednou kyslou smotanou. Natrieme na obrátený koláč, necháme stuhnúť a medzitým si pripravíme polevu.

Nad parou rozpustíme čokoládu a primiešame k nej druhú kyslú smotanu. Hneď natrieme na krém a môžeme krájať koláčik.

Koláčik by mal odstáť v chladničke, aby stuhol, bude sa Vám lepšie krájať.

Dobrú chuť!

You Might Also Like