Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč: Recept od ukrajinskej babičky a naozaj stojí za to, je to hotová vitamínová bomba

Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč jednoducho nemôžete nemilovať. Pravdou je, že niekto túto klasiku nemá veľmi rád, ale u nás sa teší veľkej obľube. Príprava je síce komplikovanejšia a zdĺhavá, ale výsledok stojí za to. To vám potvrdí aj milovníci boršču. Keď sa spojí všetky chute dohromady, navaríte si zdravú vitamínovú “bombu”, ktorá chutí naozaj skvele.

 

Budeme potrebovať:

  • 250 gramov hovädzieho mäsa
  • 250 gramov bravčového mäsa (najlepšie je rameno)
  • 250 gramov údeného mäsa (prípadne hovädzie kosť – 100 gramov)
  • 250 gramov hlávkovej kapusty
  • 150 gramov červenej repy
  • 200 gramov koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)
  • 100 gramov zemiakov
  • 50 gramov paradajkového pretlaku
  • bravčová masť
  • pár strúčikov cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 kyslá pochúťková smotana
  • soľ, korenie
  • bobkové listy
  • ocot
  • 2 litre vody

Postup:

Ako prvé sa budeme venovať mäsu. Všetky druhy mäsa, prípadne údené kosti umyjeme a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso vyberime (bravčové o niečo skôr ako hovädzie), nakrájame na menšie kocky a vrátime späť do vývaru.

Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a nakrájame všetko nadrobno. Červenú repu si môžeme predvariť v šupke, aby nestratila krásnu fialovo-ružovú farbu. Na cibuľu a masti si krátko podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju trochou vývaru z mäsa.

Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj pokrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ.

Na masti si podusíme na kocky nakrájanú prevarenú červenú repu a pridávame postupne paradajkový pretlak a dochucujeme octom, prípadne aj cukrom. K červenej repy pridáme buď nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.

Celú zmes primiešame k vývaru.

Dochutíme, ak je potreba. Podávame s kyslou pochúťkové smotanou, pretože tá je k boršču ideálne. Pri boršč je potrebné dodržiavať jednotlivú postupnosť krokov. Suroviny je dôležité dusiť oddelene, aby sa nám chute neskôr dobre prepojili.

Verím, že boršč milujete rovnako ako my, a že si na tomto recepte pochutnáte.

Dobrú chuť!

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

ZDROJ:pojrem.ru

You Might Also Like